Megrendszabályoznák a "kis Ráday" utcát

2011.06.27. 21:47

Pánik uralkodik a ferencvárosi vendéglátósok közt, az önkormányzat fiatal tisztségviselője ugyanis hadjáratot indított a rehabilitált negyed teraszai ellen. A tervezet szerint Ferencváros rehabilitált negyedének csökkentett forgalmú utcáiban hamarosan csak este tízig pezseghet a teraszélet. A kocsmárosok szerint ez nem csak a fejlődő negyed éjszakai életét vetheti vissza, de az első lépés a Ráday utcát nevezetessé tevő teraszkultúra visszaszorítására.

„A Tompa utca és környéke ma olyan, mint a Ráday utca volt 6-7 évvel ezelőtt. Ez a negyed tulajdonképpen a kis Ráday utca. – mondta a Ráday utcai vendéglátósokat tömörítő szervezet, a Soho egyesület elnöke. – Azzal, hogy az éjféli zárást 10 órára hozzák előre, megölik a teraszokat. A vendégek legtöbbje nyáron 8-9 közt érkezik, és a 10 órai zárás esetén már fél tízkor nem szolgálhatok fel.”


Tompa utca nagyobb térképen való megjelenítése

Domonkos László szerint az új szabály már csak azért is felesleges, mert a hangos kocsmák rendszabályozására eddig is megvolt a törvényes lehetősége az önkormányzatnak. A vendéglátósok szerint az önkormányzat hozzáállását az ügyhöz eddig is az általános bizalmatlanság jellemezte. Többek szerint ez csak az első lépés, és ha itt visszanyesték az éjszakai életet, a Ráday utca következik.

radaypark01

„Véletlenül szereztünk tudomást a szigorítás tervéről. Az egyesület meghívót kap a Városfejlesztési, Városgazdálkodási és Környezetvédelmi Bizottság üléseire, és egy ilyenen hallottunk a tervről. A javaslat több más pont közt volt elrejtve, a címből nem is volt kikövetkeztethető, hogy mi készül” – mondta Domonkos.

A Ráday nincs veszélyben

Csak a Körúttól kifelé eső területekre szeretnénk bevezetni az új szabályt – nyugtatta meg a Ráday utca miatt aggódókat az önkormányzat Városfejlesztési, Városgazdálkodási és Környezetvédelmi Bizottságának elnöke. Martos Dániel elmondta, a Ráday frekventált részétől kifelé, a Körút, a Thaly Kálmán út, a Soroksári út és az Üllői út közti területen szeretnék csökkenteni a teraszok nyitvatartási idejét.

„A Ráday utca fejlesztési koncepciójában a turizmus, vendéglátás fejlesztése volt az elsődleges. Mára kialakult a vendéglátósok és a helyiek szimbiózisa. A körúttól kifelé viszont a lakó, pihenő funkció van előtérben, ezért csökkentenénk a nyitvatartási időt” – mondta Martos, megemlítve, hogy a szabályozás akár már júliusban életbe léphet.

Bizsu60 fotója
Bizsu60 fotója

Kérdésünkre, hogy ha a területet már korábban lakófunkcióval ruházták fel, miért adtak ki mégis éjfélig szóló engedélyeket, Martos a szocialistákra mutatott, mondván, ez még az ő regnálásuk alatt történt. Érdekes módon a javaslatot támogatják az MSZP-s képviselők, mellettük pedig az LMP kerületi képviselője is kifejezte egyetértését.

A fideszes képviselő megemlítette, hogy közel ezer panaszlevél is igazolja a korlátozás szükségességét. „Vannak túlreagálások, de a legtöbb panasz valós” – mondta.

Az otthonát védi?

A megkérdezett vendéglátósok azonban nem a lakókat, hanem magát Martos Dánielt sejtik a szigorítás mögött. Ketten is megemlítették, hogy a képviselő és szülei az egyik érintett utcában laknak, az egyik, állítólag rendszeres ellenőrzésekkel sakkban tartott terasz felett. A tulaj cikkünk megjelenése előtt azt mesélte, miután az ezzel kapcsolatos kérdéseket feltettük a képviselőnek, még aznap éjjel ellenőrzést kaptak.

goduska fotója
goduska fotója

A képviselő szerint azonban a felvetés „még viccnek is rossz. A rendeletmódosítás már régóta érett.” Megjegyezte, hogy nem ő az, aki támadja a vendéglátóst, hanem fordítva: ismeretlenek hajnalonként ugyanis rendszeresen felcsöngetnek idős szüleihez, megzavarva álmukat. A képviselő hangsúlyozta, lakossági felmérések is készülnek a szigorítás támogatottságáról.

A vendéglátósok mégis bizalmatlanok, mert Martos a saját kezében vonná össze a teraszengedélyek kiadásával kapcsolatos döntési jogokat. „Eddig a polgármesternek és a jegyzőnek is volt beleszólása, de ha a javaslat átmegy, akkor innentől csak tőle függ a teraszok sorsa.” A vádra Martos úgy válaszolt: a polgármester aláírása eddig is csak formalitás volt, és így majd egyszerűbb, takarékosabb lesz az ügymenet. Végleges döntés július 6-án várható.