A CET beruházója áll a vizsgálat elé

2011.07.08. 11:07

Az Állami Számvevőszék feljelentésével kapcsolatban a Duna-parti CET beruházója, a Porto Investment készséggel áll bármilyen vizsgálat elé, áll a cég közleményében. Az üresen álló kulturpláza ügyében a főváros és a számvevőszék hűtlen kezelés gyanújával feljelentést tett.

A közlemény szerint a fejlesztő eddig a vizsgálatról csak a sajtóból értesült, és arra gyanakszik, hogy a feljelentés a főváros előző vezetése ellen irányulhat, eddig általa ismeretlen tényekre hivatkozva. Mivel a Porto  kizárólag a főváros vagyonát gyarapítva ruházott be a projektbe, így semmilyen kárt nem okozhatott, ezért vele szemben nem állhat fenn semmilyen bűncselekménnyel kapcsolatos gyanú, hűtlen kezelésről nem is beszélve, hiszen a fejlesztő nem kezel önkormányzati vagyont, áll a közleményben.

A CET fejlesztője felhívja a figyelmet, hogy a főváros egyetlen forint közpénz elköltése és vagyonátruházás nélkül válhat a 8,5 milliárd forintos értékű új, a beruházó által megvalósított ingatlan tulajdonosává, miközben a teljes üzleti kockázatot az üzemelés első nyolc évében a beruházóra hárítja. Így bármilyen negatív esemény bekövetkezése esetében is kizárt a főváros vagyonvesztése.

A beruházó szerint a projekt fővárosi bírálata - miszerint a 8,5 milliárdos beruházásért 31 milliárdot fizet a beruházónak – “megfeledkezik” arról, hogy ez 25 éven keresztül történik, és az összeg tartalmazza az üzemeltetés, karbantartás és felújítás teljes, valamint a hitel törlesztésének költségét is, ezen kívül arról, hogy a CET által generált bevételekből és nem közpénzből fizeti mindezt az önkormányzat. A közlemény szerint amennyiben a főváros ma felvenne egy 8,5 milliárdos hitelt, 42 milliárd forintot kellene csak a banknak visszafizetnie, nem beszélve az üzemeltetés költségeiről és a hasznosításból eredő kockázatokról.

A bérletezéssel kapcsolatos kritikákra reagálva a fejlesztő felhívja a figyelmet, hogy 2010 ősze óta éppen a főváros gátolta folyamatosan a helyiségek bérbeadását, a piaci viszonyokhoz képest mérhetetlenül lassú, körülményes adminisztratív eljárásával ellehetetlenítve azt.

Mint arról beszámoltunk, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) feljelentést tett ismeretlen tettesek ellen az Országos Rendőr-főkapitányságon, mert a budapesti Közraktárak projekt PPP-konstrukcióban történő megvalósítása kapcsán feltárt tények megalapozzák a bűncselekmény elkövetésének gyanúját.

Bagdy Gábor pénzügyi főpolgármester-helyettes közleménye szerint a CET-beruházás kapcsán a főváros is tett korábban feljelentést. A főváros pillanatnyilag legfontosabb feladatának azt tekinti, hogy a fejlesztőt rászorítsa az épület jó minőségű, minél korábbi átadására. Elősegítve ezzel azt, hogy a CET megnyitása a már közel egy éves késés után ne csússzon tovább.