Parlagfű és gaz borítja a Mikszáth teret

2011.07.15. 15:53
Burjánzik a parlagfű a józsefvárosi Mikszáth Kálmán tér virágágyásaiban, pedig a teret elvileg hetente háromszor is takarítják és gondozzák. A Palotanegyedért Egyesület idén nem végezte el az ültetést, így virágok helyett 30 centi magas parlagfű és méteres libatop nő, de még a díszburkolat kövei között is gaz bújik ki.

A szemmel láthatóan hónapok óta gondozatlan térre az Index egyik olvasója hívta fel a figyelmet. „Kertészként nagyon gyakran bosszankodom a város parkjainak állapota miatt, de a mit a hétvégén láttam a  könyvtár mögötti Mikszáth Kálmán téren az elborzasztott. Ez egy belvárosi szép kis tér, tele kávézóval, sétáló turistával, de hogy ebben az állapotban legyen, hát szégyen” - írja.

Fotó: Barakonyi Szabolcs
Fotó: Barakonyi Szabolcs

A teret több kávézó, egy rendelő, egy gyógyszertár és a Semmelweis Egyetem könyvtára fogja közre. Több ezer ember fordul meg itt naponta. Kedd délutáni ott jártunkkor a Mikszáth tér és a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár mögötti környék valóban tele volt a turistákkal, a kávézók szabadtéri asztalainak vendégeivel és a padokon ücsörgőkkel.

Egy a környéken élő idős asszony elmondása szerint, míg tavaly rendezett volt a tér, virágokkal, addig idén egyszer sem gazolták ki az ágyást, de még a tér közepén lévő szökőkutat se látta működni. A nem működő szökőkutat az Index olvasója is panaszolta. Szerdán viszont már – idén először – működött a csobogó.

Pedig gondozzák

A Mikszáth Kálmán tér gondozása miatt megkerestük a kerületi önkormányzatot, akik azt a tájékoztatást adták, hogy a teret minden hétfőn, szerdán és pénteken takarítják: összeszedik a szemetet, és rendben tartják a növényzetet. Az önkormányzat pedig akkor fogja kivizsgálni az ügyet, ha lakossági bejelentést kapnak.

„A Palotanegyedért Egyesület vállalta, hogy egynyári növényekkel ültetik be a Mikszáth szobor előtti kiemelt zöldfelületet, de ezt nem végezték el, ezért az előkészített, megkapált, elgereblyézett virágágyás begyomosodott – tájékoztatotta az Indexet Kovács Judit, az önkormányzat gazdálkodási ügyosztályának kollégája. Hozzátette, feltételezésük szerint az idén már nem is tudnak ültetni, mert lekéstek róla, és ősszel inkább befüvesítik az ágyást, hogy jövőre ne legyen ilyen gazos a tér parkja.