Őr vigyázza Hadik András lova tökét?

2011.08.01. 16:09

Etikai kódex készül az I. kerületi önkormányzat augusztus végi ülésére, ami kitér majd a várbeli Hadik András lovasszobor védelmére is. A szobor heréjét régóta szidolozzák babonából a vizsgára készülő kollégisták, de gyakran másznak fel a fénylő szerv mellé a turisták is fényképezkedni.

Király Kornél, a budavári önkormányzat városfejlesztési és környezetvédelmi bizottságának tagja elmondta, hogy az augusztus végi testületi ülésen vitatják meg azt az etikai kódexet, ami más műemlékek mellett kitér Hadik András huszártábornok Úri utcában található lovasszobrának védelmére is.

A szobor rendkívül népszerű a fővárosi diákok, sőt mostanában már a turisták körében is. A wikipédia szócikke szerint az érdeklődők sokszor csak a szobor egyetlen pontjára, a ló heréjére koncentrálnak, amelyet a volt kollégisták szidollal fényesítettek - revétlenítettek - a diákvirtus jegyében. Történt ez időnként annak ellenére, hogy régebben a szobrot rendőrök felügyelték. Bár a várban lévő kollégium épületét ma már más célra használják, a BME Villanykarának hallgatói mérnökké válásukkor még ápolják a szobornál a hagyományokat.

A történelem leghíresebb huszárának szobra sok érdeklődőt vonz (forrás: wikipedia)
A történelem leghíresebb huszárának szobra sok érdeklődőt vonz (forrás: wikipedia)

A szokás évtizedek óta él gimnazista körökben is, sok budapesti középiskolában a sikeres érettségi zálogának tartják, hogy az ember a vizsgák előtt felmenjen a Várba és megsimogassa Hadik lovának heréjét.

A nevezetes lóhere - forrás: wikipedia
A nevezetes lóhere - forrás: wikipedia

Azt egyelőre nem tudni, hogy az önkormányzat milyen módon óvná a szobrot az illetéktelen kezektől. Király Kornél elmondta, hogy több ötlet is felvetődött, például, hogy bekameráznák a helyszínt, vagy őrszolgálat vigyázná, de egyelőre még nincs pontos döntés az ügyben.

A képviselő szerint a fogalmilag kizárt, hogy a ló herezacskóját letakarják, vagy bármilyen módon hozzányúljanak a szoborhoz, mivel az világörökségi helyszínen áll és önmagában is műemlék. Hozzátette, hogy nem a diákszokást gyakorlókkal van elsősorban probléma, hanem a fényképezkedő turistákkal, akik gyakran bepiszkolják, megrongálják a szobrot, arról nem is szólva arról, hogy szerinte a tábornok emlékét is besározzák. Leszögezte, valamilyen viselkedési normát be kell tartatni a helyszínen.

A híres huszár dicsőségének fényében politikusok is fürdőztek (forrás: honvedelem.hu)
A híres huszár dicsőségének fényében politikusok is fürdőztek (forrás: honvedelem.hu)

Hadik András szobra, amely egyúttal a hármas huszárok emlékműve a budai várnegyedben a Szentháromság utca - Úri utca sarkon található. 1937. április 29-én avatták fel, készítője ifj. Vastagh György. Futaki gróf Hadik András (németül Andreas Reichsgraf Hadik von Futak; Csallóköz, 1710. október 16. – Bécs, 1790. március 12.) magyar huszártábornok, császári tábornagy (Feldmarschall), földbirtokos és politikus volt.