Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Ma este végzik a margitszigeti bejáró próbaterhelését

2011.08.09. 08:07

A Margit híd felújításának kivitelezője ma este kezdi az átkelő Margitszigetre vezető szárnyhídjának próbaterhelését, a gyalogosok csak a mérések szüneteiben tudnak bemenni a szigetre.

Az Mh 2009 konzorcium közlése szerint a próbaterhelés 19 órakor kezdődik és szerda hajnali 1 óráig tart. A szárnyhídra nyolc, egyenként 26 tonnás teherautó sorakozik fel, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem szakértőinek bevonásával azt vizsgálják, miként reagál a szerkezet.

A szakemberek úgynevezett nyúlásmérő bélyegek segítségével mérik, hogy a szerkezetnek mekkora a hajlása, illetve mekkora feszültség keletkezik bizonyos pontjaiban. Ezután elemzik az adatokat a terhelt, illetve a terhelésmentes hídról.

A Margit híd felújítása 2009. augusztus 21-én kezdődött meg. A mintegy másfél évig tartó rekonstrukció során felújították az úttestet, a villamosvágányokat, kicserélték a pálya- és hídszerkezet elemeit, kiszélesítették és megemelték a hidat.

A Nemzeti Közlekedési Hatóság tavaly november 15-én adta hozzájárulását a híd ideiglenes forgalomba helyezéséhez. A műemléki felújítás még zajlik.