Hajléktalanok lehetnek a volt Moszkva tériek

2011.08.15. 12:48

Levelet kaptak azok a Széll Kálmán téri lakosok a XII. kerületi önkormányzattól, akik elmulasztották eddig megújítani lakcímkártyájukat, és azon még mindig a Moszkva tér szerepel. Amennyiben a kézhezvételtől számított 8 napon belül nem teljesítik kötelezettségüket, az önkormányzat bevonja lakcímkártyájukat. Mindezt augusztusban, amikor a legtöbben szabadságon vannak.

Különösen szép és kifejező az "önkéntes kötelezettség teljesítése" mint tárgy, a 8 napos terminus augusztusban és a levél végén szereplő homályos fenyegetés, írta lapunknak Gábor, aki mellékelte a felszólító levelet is.

A felszólító levélben közlik vele, hogy a lakcímváltoztatást a jegyző hivatalból vezeti át a nyilvántartáson, a birtokában levő lakcímkártya érvénytelen. Továbbá figyelmeztetik, hogy a felhívás kézhezvételétől 8 napon belül jelenjen meg az önkormányzatnál.

Azt is tudatják a levélben, hogy amennyiben a kötelezettségének 8 napon belül önként nem tesz eleget, úgy a jegyző kénytelen lesz hivatalból elrendelni az igazolvány bevonását, érvényteleníti az iratot, és ezt a hatósági nyilvántartásba is bevezeti, azaz Gábor papíron hajléktalanná válhat.

Megkerestük az ügyben az önkormányzatot, hogy miért a nyári szabadságok idején rángatná be a lakosokat az igazolványcserére, valamint, hogy hány embert érint az intézkedés.

Megtudtuk, hogy a Moszkva tér nevének változása a XII. kerületben közel száz embert érint. A lakók több mint fele már lecseréltette lakcímigazolványát. Előfordult azonban már olyan is, hogy az ügyfél kérésére felfüggesztették az eljárást, mert jelezte, hogy 8 napon belül nem tud bemenni az okmányirodába.

A fővárosi közgyűlés áprilisban döntött arról, hogy a Moszkva teret Széll Kálmán térre nevezi át. A határozat 2011. július 19. napján érkezett meg a kerületi polgármesteri hivatalba, innen számítandó az ügyintézési határidő.

Az önkormányzat sajtóirodája szerint minden olyan változást, ami helységnév, irányítószám vagy közterület elnevezésének változását érinti, a jegyző az ügyintézési határidő megkezdésétől számított 30 napon belül köteles átvezetni a nyilvántartáson, hiszen jogszabálynál fogva érvénytelenné válik a hatósági igazolvány, ha az abban szereplő adatok megváltoznak. Ennek értelmében a polgármesteri hivatal a jogszabályban foglalt kötelezettségének maradéktalanul köteles megfelelni, így az eljárás megkezdésének időpontja sem változtatható.

Amennyiben az ügyfél önként nem újítja meg lakcímigazolványát, a jegyzőnek gondoskodnia kell a lakcímigazolvány bevonásáról, érvénytelenítéséről. Az igazolvány érvénytelenítését bejegyzik a nyilvántartásba. Akinek lakcímigazolványa érvénytelenként szerepel a hatósági nyilvántartásban, nem tudja igazolni lakcímét.

Az önkormányzat okmányirodája levélben értesítette az érintetteket a lakcímkártya megújítására vonatkozó kötelezettségről, annak ellenére, hogy ez nem lett volna kötelessége, közölte a sajtóiroda.