Jónás, Renátó
5 °C
18 °C

Még újabb lesz a budapesti zászló

2011.08.25. 15:02

Megváltozik a főváros zászlajának díszszegélye, ha az erről szóló előterjesztést elfogadja a fővárosi közgyűlés jövő szerdai ülésén. A Klauzál Gábor-szobor megvalósításának támogatásáról, szobrok áthelyezéséről, illetve LMP-s javaslatra Bibó István nevét felvevő közterületről is dönt a testület.

A testület június végén döntött a korábbi vörös, arany(sárga), égszínkék zászló lecseréléséről; az új zászló fehér színű, nemzeti színekből összeálló háromszöges díszsorral szegélyezett lett, közepén megmaradt a korábbi címer. Az erről szóló rendelet augusztus 15-én lépett hatályba.

A főpolgármester mostani javaslatában azt írja: a rendelet hatályba lépését követően olyan új változat elkészítésének igénye merült fel, amely "a hagyományok mellett a modern városarculat elemeit is magán hordozza".

Az indítvány szerint a zászló téglalap alakú, fehér színű marad, közepén változatlanul a címer helyezkedik el. Vízszintes szegélyeit viszont a javaslat elfogadása után egymásba fordított, piros és zöld egyenlő szárú, egymással nem érintkező háromszögekből összeálló díszszegély alkotja olyan módon, hogy azok a zászló alapszínével kiegészülve a nemzeti színek együttesét adják.

flag450

Tarlós István az előterjesztésben azt is jelzi: a zászlók cseréjéhez szükséges 10 millió forintot a közgyűlés már júliusban biztosította, vagyis nincs szükség további forrásra a változtatáshoz.

Költözik a Halas fiú

Klauzál Gábor egész alakos szobra a XXII. kerületben állna a művelődési ház előtt, az egykori miniszter ugyanis életének utolsó másfél évtizedét Budatétényben töltötte. A főpolgármester előterjesztése szerint az önkormányzatot a Klauzál Gábor Társaság kereste meg a szobor megvalósításához szükséges pénzügyi támogatásért.

Az oktatásért és szociális területért felelős főpolgármester-helyettes azt javasolja, hogy ismét álljon Móricz Zsigmond-szobor a XI. kerületi Móricz Zsigmond körtéren. A Villányi úti oldalon 2004-ben elhelyeztek egy egész alakos szobrot az író tiszteletére, de a négyes metró építése, illetve a Villányi úti és Fehérvári úti villamospálya összekapcsolása miatt 2008-ban ideiglenes elbontották.

A Halas fiú című szobor a XI. kerületi Ulászló utcából költözhet a Feneketlen-tó környékére, ha a képviselők elfogadják az erről szóló előterjesztést. Ugyancsak dönt a testület arról a javaslatról, hogy közterületet nevezzenek el Bibó Istvánról. Ezt Kaltenbach Jenő, az LMP fővárosi frakcióvezetője indítványozza, a konkrét közterület megnevezésére pedig a főpolgármestert kérné fel.

Július közepén Láng Zsolt II. kerületi polgármester is jelezte, hogy közterületet szeretnének elnevezni Bibó Istvánról. Erre egy eddig névtelen, a Barsi utca végén található közparkot javasolt, amely közel van a tudós, politikus egykori lakóhelyéhez.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?