Az MSZP szerint törvénytelen a fővárosi kórházak átadása

2011.08.31. 13:03

Még hiányzik a helyzetet rendező jogszabály, ezzel indokolta Tarlós István főpolgármester azt, hogy a fővárosi közgyűlés szerdai ülésén nem vette napirendre a tizenkét fővárosi önkormányzati fenntartású és egy alapítványi működtetésű kórház állami tulajdonba adásáról szóló előterjesztést. A szocialisták szerint ők hívták fel Tarlós figyelmét arra, hogy a főváros jogszabályt sértett volna az átadással.

Tarlós István a közgyűlés szünetében elmondta, hogy a visszavont előterjesztés inkább egy elképzelés volt a kórházak átadásáról, mint kiforrott rendelet, de ezt is korai lett volna tárgyalni a megfelelő jogszabályok hiányában.

A főpolgármester hozzátette, hogy az ügyben számos részletkérdés is tisztázatlan, így például az átadandó kórházak adósságállományának átvállalása az állam részéről, vagy a folyamatban levő pályázatok hátralevő költségeinek viselése.

Tarlós nem kívánt reagálni arra sem, hogy Pesti Imre a fővárosi kormányhivatal vezetője a Magyar Televízió szerda reggeli műsorában azt mondta: "nagy valószínűséggel, a miniszterelnök szándéka szerint ezek az intézmények a kormányhivatalokhoz fognak kerülni", és amennyiben így lesz, akkor a fővárosi, illetve a megyei kormányhivatalok a helyi érdekeket is figyelembe véve fogják üzemeltetni a kórházakat.

Ha a közgyűlés elfogadta volna a javaslatot, úgy a főpolgármester a határozathozatal után aláírhatta volna a megállapodást Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkárral. Az önkormányzat és a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (Nefmi) között kötendő megállapodás tervezete szerint az állami átvétel kezdő napja 2012. január 1.

A megállapodás vonatkozna a Bajcsy-Zsilinszky Kórház és Rendelőintézetre, az Egyesített Szent István és Szent László Kórház-Rendelőintézetre, a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézetre, a Szent János Kórház és Észak-budai Egyesített Kórházaira, a Péterfy Sándor utcai Kórház-Rendelőintézet és Baleseti Központra, a Nyírő Gyula Kórházra, a Szent Imre Kórházra, a Károlyi Sándor Kórházra, az Uzsoki utcai Kórházra, a Központi Stomatológiai Intézetre, a Visegrádi Rehabilitációs Szakkórház és Gyógyfürdőre, a Heim Pál Gyermekkórházra, valamint a Segély Helyett Esély Alapítvány által működtetett budafoki pszichiátriára.

Havas Szófia, az MSZP fővárosi egészségügyi szakpolitikusa a közgyűlésen azt mondta újságíróknak: annak is tulajdonítja az előterjesztés visszavonását, hogy felhívták Tarlós István figyelmét arra, hogy a tervezet súlyosan törvénytelen.

Hozzátette: értelmezhetetlen számára az a sietség, amellyel a városvezetés szabadulni kíván a kórházaktól és a betegektől, úgy hogy többek között még azt sem tudják, milyen jogszabály rendezi a helyzetet, vagy hogy milyen szervezet fogja felügyelni az átvett kórházakat.

Egyes vélemények szerint a kórházátadás egy nagyobb alkufolyamat része is, amelynek során nem csak egészségügyi kérdésekben, hanem más folyó ügyek, így például a BKV finanszírozásának kérdésében is megegyezést keres a főváros és a kormány.