Felmondta a közszolgálati szerződést a CET beruházója

2011.08.31. 10:17 Módosítva: 2011.08.31. 10:39

Felmondta a Fővárosi Önkormányzattal között szolgáltatási szerződését a Duna-parti CET kulturális központ beruházója, a Porto Investment. Közleményükben az önkormányzat súlyos szerződésszegésével indokolták döntésüket. Az "elmúlt hónapok törvénytelenségei, súlyos szerződésszegései és a városvezetés cinikus, a projekt megvalósítását akadályozó magatartása nem méltó egy világvároshoz", írták.

A Porto szerint törvénytelenül hívták le a bankgaranciát, jogtalanul érvényesítettek ebből a késedelmi kötbért és "elijesztik a bérlőket olyan hajmeresztő ötletekkel, mint a bánatpénz". A szerződés felmondása után a Fővárosi Önkormányzatnak hatvan nap áll rendelkezésére, hogy a súlyos szerződésszegéseit megszüntesse. Ha nem teszi, akkor több mint tízmilliárd forintot kell fizetnie a hitelező banknak és a fejlesztőnek.

Feljelentik egymást

Az önkormányzat és a beruházó vitája lényegében a központ finanszírozásáról szól. Az új városvezetésnek nem tetszik, hogy Demszkyék olyan szerződést kötöttek, amely alapján a 8,5 milliárdos beruházásért cserébe a főváros 25 éven keresztül fizet, végső soron 31 milliárd forintot. A beruházó szerint ugyanakkor a pénzt a CET által termelt bevételekből fizetheti meg a főváros, ráadásul ha hitelből finanszírozta volna az építkezést, az 42 milliárdjába került volna.

A Duna-parti Közraktáraknál létrehozott mintegy 27 ezer négyzetméteres, bálna alakú komplexumot 2010 augusztusában kellett volna befejezni. A befejezés több okból csúszott, a késésért a beruházó a fővárost, a főváros a beruházót hibáztatja.

Az új seprű is seperne

A Porto a Nemzeti Nyomozó Irodától annak kivizsgálását kéri, miként fordulhatott elő, hogy a fővárosi önkormányzat a fővárosi közgyűlés előzetes jóváhagyása nélkül, 2011. január 19-én jogellenesen lehívta a beruházás bankgaranciájának az összegét, több, mint 1 milliárd forintot, áll a cég közleményében. A cég szokatlanul durva hangnemű közleményében olyanokat ír, hogy "A beruházó arra is kíváncsi, hogy Tarlós István főpolgármester meddig nézi el helyettese, Dr Bagdy Gábor ámokfutását."

A Porto és a kivitelezésben résztvevő magyar vállalkozások megdöbbenését fokozta, hogy 2011. április 6-án a fővárosi közgyűlés elé Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes egy olyan előterjesztést és határozati javaslatot nyújtott be, amely a teljesítési bankgarancia jogtalan lehívásához kívánta megszerezni a közgyűlés utólagos tudomásul vételét.

Ez az előterjesztés a fejlesztő álláspontja szerint nem tartalmazott teljes körű információkat ezért az félrevezethette a fővárosi képviselőket a határozat elfogadásakor.