Elpusztult a budavári marketingszőlő

2011.09.05. 12:21

Csupaszon meredeznek a szőlőkarók a budai várlejtőn, a tavaly elültetett oltványok elszáradtak, eltűntek. A marketingötletre 15 millió forint ment el. A Főkert nem adja fel, hamarosan ismét próbálkozik: oltványok  helyett konténeres tőkékkel.

Már a május elején látni lehetett, hogy az egykori budavári szőlészet felelevenítésére tett kísérlet elsőre nem fog összejönni: az oltványok többsége elszáradva hevert a karók tövében.

A szőlőt ellepte a gyom és a szemét, amin a Főkert emberei akcióval próbáltak segíteni. Hiába, az oltványok java része teljesen elpusztult.

A kudarc okaira több magyarázat is van. A Soós István Borászati Szakközépiskola szakmai segítségével telepítő Főkert szerint az utolsó szőlőtermő idők óta megváltoztak a várlejtő klimatikus viszonyai, és a föld összetétele is más lett.

Az is gond volt, hogy a kijelölt lejtő régészeti terület, ezért az oltványokat nem lehetett elég mélyre ültetni, tudtuk meg a kertészeti céget is felügyelő Budapesti Városüzemeltetési Központtól. Ami kihajtott, azt a magyarázat szerint elemésztették a rongálók, akik között voltak szükségüket végző kutyák és a karókat kirugdosó garázdák is.

Borász szakértők máshogy látják, volt, aki a terepszemle után megállapította: az oltványok rosszul voltak csirkézve. (Ez az a munka, amikor szőlőtőke fejét, esetleg vesszeit is földdel takarják be, íme a vonatkozó szócikk.) Ráadásul az oltványokat valószínűleg nem áztatták be ültetés előtt, így hamar kiszáradhattak.

Mint megtudtuk, az ötlet megvalósítására eddig 15 millió forintot költöttek a fővárosi költségvetésből. A pénz elment tereprendezésre, termőföldre, oltványokra. A Főkert azonban nem adta fel: ősszel saját forrásból konténeres szőlőt helyez ki a területre, amit rendesen körbe is kerítenek.

A Buda felé néző szőlőskert a nyugati várfal mentén, illetve az alatt terül el, a várhegy déli részén, a mérete valamivel kevesebb, mint egy hektár.

Nem ez az első kertészeti malőr idén. A napokban számoltunk be arról, hogy még át sem adták hivatalosan a felújított Károly körutat, máris pusztulásnak indultak a kockalombú díszfák, mert a kivitelező rosszul ültette el őket.