Nyoma veszett egy BKV-nyomozásnak

2011.09.08. 08:15

Nincs nyoma a BKV offshore szerződéseivel kapcsolatos nyomozásnak a BRFK-nál és az ügyészségen, derült ki érdeklődésünk nyomán. Ezzel az üggyel indult 2009-ben a nagy nyomozáshullám a BKV-nál, igaz, itt még Kocsis István volt érintett, míg a későbbi ügyekben már ő maga vált feljelentővé. A későbbi eljárások beértek: Hagyó Miklós volt főpolgármester-helyettes és társainak ügye záró szakaszban van az ügyészségen. Sőt, a BRFK nemrég adott át egy újabb korrupciós ügyet, amelynek gyanúsítottja az elmúlt ciklusban befolyással üzérkedett a Főkertnél.

Az összes BKV-val kapcsolatos nyomozást átvette tavaly tavasszal a Központi Nyomozó ügyészség, a BRFK-nál nem maradt egy sem, válaszolta a Budapesti Rendőr-főkapitányság sajtóosztálya, amikor a 2008-as (Kocsis István által aláírt) BKV-s offshore szerződések utáni nyomozásról érdeklődtünk.

Megkerestük a Központi Nyomozó Fűügyészséget, amelynek szóvivője, Fazekas Géza elmondta: csak olyan BKV-s ügyekről tud beszámolni, amelyekben Kocsis István feljelentőként érintett, olyanról, ahol gyanúsítottként ellene nyomoztak volna, nem.

Az Index cikkéből is idézett a ciprusi Dandy

A BKV-s offshore szerződésekkel kapcsolatban a VII. kerületi rendőrkapitányság gazdaságvédelmi osztályán indult nyomozás 2009. áprilisban. Ezt Győri György ügyész rendelte el egy cikkünkre támaszkodó állampolgári bejelentés nyomán.

Az Indexen számoltunk be elsőként arról, hogy Kocsis újdonsült BKV-vezérigazgatóként többek között két offshore céggel is furcsa szerződést kötött 2008 végén.

A ciprusi Dandy Trading Ltd.-vel a devizapiaci változások hatásainak elemzésére 78 500 euróért (jelenlegi árfolyamon mintegy 23 millió forintért), a svájci székhelyű Everest Capita S.A.-val pedig a BKV hitelfelvételi lehetőségeinek felmérésére (a pénzügyi válság tükrében), 81 900 euróért (közel 24 millió forintért) szerződött a társaság.

A tanulmányokba beletekinthettünk, és kiderült: nagyrészt úgy ollózták össze őket KSH-jelentésekből, az akkori kormány konvergenciaprogramjából, sőt egy Index-cikk válságügyi kiskátéjából.

2009. nyár: beindul Kocsis feljelentésdömpingje

Az offshore szerződések utáni nyomozással kezdődött 2009 tavaszán a nagy sorozat a BKV-nál és a fővárosi cégeknél, amely a következő hetekben fejeződik be. Az eljárásokat sokszor Kocsis István feljelentése alapján kezdte a BRFK, majd az ügyeket átvette az ügyészség.

A nyomozások során 25 helyszíni házkutatást tartottak és több mint 80 tanút hallgattak ki. A gyanúsítottak száma huszonegy. A legutóbb kihallgatott gyanúsítottakkal már azt közölték, hamarosan lezárják az ügyüket.

Fazekas Géza megerősítette a hírt: elmondása szerint Hagyó Miklós volt MSZP-s főpolgármester-helyettes és húsz társa (több BKV-s vezető, valamint a főpolgármester-helyettes munkatársai) ellen záró szakaszába érkezett az eljárás.

A gyanú szerint Hagyó Miklós visszaélt hatalmával és arra utasította a BKV vezetőit, hogy előnytelen szerződéseket kössenek, kétséges munkákat igazoljanak és fizessenek ki, valamint megzsarolta őket.

Havonta egy ötös, vezérigazgató úr!

Folyik a nyomozás a BRFK-n a fővárosi közműcégek (Főtáv, Főkert, Budapesti Gyógyfürdők, FKF) ügyében is. A legfrissebb fejlemény, hogy néhány hete a BRFK a Főkert ügyében folytatott nyomozás során egy személyt befolyással üzérkedés miatt gyanúsítottként hallgatott ki, majd az ügy iratanyagát a Központi Nyomozó Főügyészség részére továbbította.

A Főkert ügyében tavaly júliusban tanúként kihallgatták Demszky Gábor akkori főpolgármestert is. A nyomozás hűtlen kezelés miatt indult, de egy szála foglalkozott azzal is, amit Kocsis László, a Főkert korábbi igazgatója így foglalt össze egy tévéműsorban: "Hagyó Miklós volt főpolgármester-helyettes embere és Mesterházy Ernő, Demszky volt főtanácsadója havi ötmillió forintot követelt a Főkerttől. Bemutatkozáskor nekem azt mondták, havonta egy ötös, vezérigazgató úr."