Jogszerűtlenül üldözte el a Tűzrakteret Terézváros

2011.09.22. 12:17

Jogszerűtlennek minősítette a Fővárosi Kormányhivatal a Terézváros intézkedését, amelynek során rendőrök szállták meg és zárták be az épületet. Június 10-én a Kreatív magazin tartott díjkiosztó gálát a hatodik kerületi kulturális központban. Az esemény egyik helyszíne volt a kávézó egykori helyisége is, ahol a fogadás zajlott. Éjjel rendőrök jelentek meg, és arra hivatkozva, hogy a korábban már betiltott kereskedelmi tevékenységet folytatnak, utcára küldték a rendezvény résztvevőit, az ünnepségtől függetlenül az épületben dolgozó képzőművészeket, majd minden ajtót hatóságilag lepecsételtek.

A kulturális műhely vezetősége megtámadta az intézkedést. A héten hozott döntés nekik adott igazat. A Tűzraktér jogi képviselője, Pintér P. Zoltán szerint a Fővárosi Kormányhivatal azért semmisítette meg a Terézváros intézkedését, mert az önkormányzat előzőleg nem szólította fel a Tűzrakteret, hanem ezt a lépést átugorva egyből a végrehajtást alkalmazta.

Rendőrségi attak, figyelmeztetés nélkül

Terézváros sajtóosztályán azt mondták, nem lényegi kérdésben marasztalták el őket, egyszerű eljárási hiba miatt semmisítették meg az intézkedésüket. Pintér. P. Zoltán azonban rámutatott, mindez több volt, mint eljárási hiba: „Ha nem szólítják fel az embert, hogy mit várnak el tőle, csak rögtön szankciót alkalmaznak, az nem egyszerűen adminisztrációs hiba.”

A Tűzraktér szerint az önkormányzat akkor sem léphetett volna fel ellenük, ha történetesen postázzák a felszólítást, mivel kereskedelmi tevékenységet nem folytattak, ingyenes vendéglátás folyt a díjátadón.

A jogász azt is megemlítette, hogy mivel az egész eljárást elmeszelték, ezért részleteiben már nem is vizsgálták, hogy arányos volt-e a kerület fellépése. Elzavarták ugyanis műtermeikből az egész eseménytől függetlenül ott művészkedő művészeket is.

Az életveszélyes épület magától megjavul

Az ügy háttere, hogy a kerület új vezetése megválasztása után nem sokkal hadjáratot indított a jó helyen lévő, jelentős méretű épületben működő kulturális központ ellen. Terézváros a ház lerobbant állapotára hivatkozva költöztette volna ki a Tűzrakteret, állítva, hogy ők képtelenek lesznek felújítani azt. Ezért pályázatot írtak ki a hasznosításra, azzal a feltétellel, hogy mivel az önkormányzatnak erre nincsenek forrásai, az új bérlő végezze el a munkálatokat.

Az önkormányzat pályázatára senki nem jelentkezett, a Tűzrakteret működtető Art Sector Alapítvány viszont részletes működési koncepciót nyújtott be az önkormányzathoz.

A tervet indoklás nélkül dobta vissza a hatodik kerület, bejelentetve, hogy maga fogja működtetni az épületet. Bár semmilyen felújítás nem történt, az önkormányzat már nem tartotta életveszélyesnek a házat, így a saját működtetést nem lehetetleníti el, hogy a felújításhoz nincs meg az anyagi háttere. Terézváros a lakók nyugalmára hivatkozva rakta volna ki a Tűzrakteret.

Egyenlőtlen küzdelem

Terézváros megkeresésünkre hangsúlyozta, hogy szintén a héten hozott döntést pesti kerületi bíróság birtokvédelmi ügyben, és az önkormányzatnak adott igazat. Erről a kulturális műhely viszont megjegyezte: a nyári eset után feladták a harcot, hónapokkal ezelőtt elköltöztek, jelenleg a Vízraktér nevű helyet üzemeltetik a Király fürdőben, és nem is szándékoznak visszatérni. Így a bíróság előtt annyit mondtak, időközben okafogyottá vált a per.

Az önkormányzat az épület jövőjével kapcsolatban a következőket nyilatkozta: Terézváros „olyan önkormányzati alkotóház fog működni az épületben, amely a művészetet szolgálja, törvényes keretek között. Az alkotóház elindulását nagyban akadályozza az a tény, hogy az Art Sector Alapítvány a mai napig nem adta át az önkormányzatnak az épületet. Bízunk benne, hogy a Pesti Központi Kerületi Bíróság szeptember 20-i ítéletét kézhez véve 15 napon belül megtörténik az épület átadása és átvétele.”

Érdekesség, hogy a Tűzraktér azért nem tudja kiüríteni az épületet, mert azokat maga az önkormányzat pecsételtette le a cikkünk elején ismertetett razzia során, így csak jogellenesen teljesíthetnék Terézváros kérését.