A Margitszigeten lesz Wass Albert szobra

2011.09.26. 14:25

Várhatóan a Margitszigeten állítják majd fel Wass Albert író mellszobrát, Andrássy Kurta János szobrászművész alkotását. A Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén dönt az alkotás elhelyezéséről.

Az előterjesztést jegyző Csomós Miklós főpolgármester-helyettes a javaslatban emlékezetett arra, hogy az író mellszobrát eredetileg – még 2004-ben – az I. kerületi Vérmező területén állították volna fel, de akkor az illetékes fővárosi bizottságok nem hoztak határozatot az ügyben.

A margitszigeti helyszínt a Budapest Galéria szemlebizottsága is megfelelőnek találta, így már csak a fővároson múlik, hogy a tulajdonában lévő közterületen felállíthatják-e az alkotást.

Debrecenben, a Nagyerdő szoborsétányán, 2008. június 28-án avatta fel Áder János és Bölcskei Gusztáv püspök Wass Albert szobrát.
Debrecenben, a Nagyerdő szoborsétányán, 2008. június 28-án avatta fel Áder János és Bölcskei Gusztáv püspök Wass Albert szobrát.
Fotó: Oláh Tibor

Az alkotás köztéri elhelyezését – ahogy 2003-ban is – egy magánszemély, Demeter Vilmos kezdeményezte. A helyszínjavaslaton azért változtattak, mert a Vérmező elsődlegesen más történelmi eseményekhez köthető, így merült fel a Margitszigeten az úgynevezett művészsétány környezete. E sétányon, a Szent Mihály-kápolna közelében áll már három festőművész, Barabás Miklós, Munkácsy Mihály és Rudnay Gyula szobra is.

Wass Albert mellszobra nem kerül majd főváros tulajdonába, és az elhelyezés költségeit sem hárulnak az önkormányzatra, azt a kezdeményező állja.