Evezős védősáv lehet a Római-parton

2011.10.05. 17:31

Bús Balázs, Óbuda polgármestere azután vitte a Parlament turisztikai és sportbizottsága elé a problémát, miután nemrég kiderült, hogy Sebestyén Balázs, tévés sztár a tilosban jetskizett a Dunán. Elképzelhető, hogy az evezősök a Római-parton egy 100 méter széles védősávot kapnak.

Bús Balázs kezdeményezésére az Országgyűlés szakbizottsága szerdán tárgyalta a Dunán kialakult helyzetet. Bús Balázs jelezte a sportolási és a turisztikai szempontokat is figyelembe véve kell megoldást találni a problémára.

A szentendrei Duna-ágból ki kellene tiltani a motoroshajó-forgalmat, Réti Géza, az evezősök képviselője szerint ugyanis nemzetgazdasági érdek az ivóvíz és a környezet védelme. Az ügy szerinte nagyságrendileg 2,5 millió embert érint, míg a kitiltás csupán ezer - a motorcsónak-sportban, vagy motoros hajtást igénybe vevő vízi szabadidős tevékenységben érdekeltnek - okozna sérelmet.

Gál Attila ugyancsak az evezősök érdekében felszólalva a Lupa sziget felső- és Szentendrei sziget alsó része közti szakaszon bevezetendő sebességkorlátozás mellett érvelt.

Bánki Erik, a bizottság elnöke támogatásáról biztosította azt az elképzelést, mely szerint a Római-parton egy 100 méter széles, evezősök számára fenntartott védősávot alakítanának ki. Összefoglaló felszólalásában jelezte, a szakmai szervezetekkel folytatott egyeztetések után a Turisztikai és Sport Bizottság újra napirendjére tűzi a kérdést.