Nem lesz Új helyett Hátország Színház

2011.10.10. 14:53

Tarlós István nem vonja vissza döntését Dörner György kinevezéséről az Új Színház élére, átnevezni azonban nem engedi az intézményt Hátország Színházzá.

A főpolgármester sajtótájékoztatón elmondta: visszautasítja a vádakat, hogy szűkíti a főváros sokszínűségét ezzel a döntéssel, mert véleménye szerint ha egy új elem, új irányzat jelenik meg a palettán, az kvantitatív alapon nem szűkítést, hanem bővülést eredményez. Hozzátette: azt sehol nem olvasta, hogy ugyanaznap nevezte ki más színházak élére Bálint Andrást,Mácsai Pált, Puskás Tamást és Szirtes Tamást is.

Tarlós szerint sokan el sem olvasták Dörner György pályázatát, úgy minősítették. Hozzátette, hogy ő maga elolvasta, és az a véleménye, hogy vannak benne ugyan elnagyolt kifejezések, befejezett múltban írt mondatok támogatókról, de megfelelőnek tartja azt. A főpolgármester úgy véli, hogy Dörner korábban mondott olyan dolgokat, amit ő nem mondott volna, de nem a múltbél mondatai, hanem a pályázata alapján hozta a döntését, és abból nem lép vissza.

A döntési folyamatról elmondta, hogy a szakmai bizottság javaslatot tett a színházigazgató személyére, ő ezt a javaslatot szakértőkkel és politikusokkal megvitatta, és úgy határozott. Azt kérdésre sem mondta el, hogy kik voltak a szakértők és a politikusok. Közölte: a kinevezés a főpolgármester joga és felelőssége, egy év múlva meg lehet nézni újra, és akkor eldől, hogy jó döntés volt-e.

Tarlós kérdésre elmondta, hogy az Új Színház nevét nem engedi megváltoztatni Hátország Színházra. A pályázat véleménye szerint nem a klasszikus művek helyett tartalmazza a kortárs magyar drámát, hanem mellette. A pályázatban felsorolt színdarabírók alapján szerinte nem lehet azt mondani, hogy fasiszta színház alakulna, mint ahogyan róla se lehet elmondani, hogy fasiszta lenne.

A főpolgármester kérdésre elmondta, hogy utoljára a Vígszínházban volt előadáson, a Magyar Dal Napján.