Hűtlen kezeléssel gyanúsítják az FKF nemrég lemondott vezérét

2011.10.12. 18:07

A Nemzeti Nyomozó Iroda gazdaságvédelmi főosztályán gyanúsítottként hallgatták ki Tölgyesi Balázst, akit tavaly ősszel nevezett ki a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. élére Tarlós István, majd idén áprilisban fel is mentett. Tölgyesit hűtlen kezeléssel gyanúsítják a lapunk által bemutatott kamutanulmányokkal kapcsolatban. Az összeollózott irományok szerzőjét, a Gazdaságtudományi, Vezetéselméleti és Érdekképviseleti Egyesület (GAVE) ügyvezető igazgatóját pedig orgazdasággal gyanúsítják.

A Nemzeti Nyomozó Iroda nyomozást folytat hűtlen kezelés bűntette és más bűncselekmények gyanúja miatt az FKF Zrt-nél 2009. szeptemberében kötött kutatási és fejlesztési szerződésekkel összefüggésben.

A nyomozás során az NNI gyanúsítottként hallgatta ki az FKF Zrt. korábbi vezérigazgató- helyettesét Tölgyesi Balázst, hűtlen kezelés bűntette miatt, valamint a GAVE vezetőjét Zemplényi Zoltánt, orgazdaság bűntette miatt. A gyanúsítottak szabadlábon védekeznek.

A nyomozás még tart, mondta az Indexnek Bartha László az NNI szóvivője.

A tanulmányok ügyét az Index szellőztette meg tavaly novemberi cikkében, majd miután sikerült betekintést nyerni a 3 darab, összesen nettó 20 millió forintba kerülő irományba, és idézni belőle, az olvasók segítségével buktattuk le a lopást. Az ügyben a BRFK nyomozást indított, ám a teljesen egyértelműen látható csalás ellenére, decemberben megszüntették az eljárást. A BRFK akkori közleménye szerint a hűtlen kezelés gyanúját a nyomozás cáfolta.

FKF-es hullámvasút

Tölgyesi 2007-ben, Hagyó fejcserés hullámának idején érkezett az FKF új helyettesi posztjára. A helyettest közel három éves ténykedés után, 2010 márciusában küldte el Bielek Péter, akkori vezérigazgató az FKF-től. Bieleket tavaly hűtlen kezeléssel gyanúsította meg a rendőrség, őt a pusztazámori hulladéklerakó környezetvédelmi beruházásával kapcsolatban. Bieleknek ezért mennie kellett, helyére Tölgyesit nevezte ki Tarlós István októberben.

Az érthetetlen döntést döntést az ügyészség februárban felülbírálta, és nyomozás folytatásával a Nemzeti Nyomozó Irodát bízta meg. Kiderült az is, hogy a szerződésekhez csatolt megállapodások pecsétjeivel is gond van, ami közbeszerzési problémákat vetett fel.

A városháza a nyomozásra úgy reagált, hogy egyes érdekkörök totális támadást indítottak a fővárosi önkormányzat cégei és cégvezetői ellen. György István főpolgármester-helyettes azt mondta, hogy a választások előtt Tölgyesi annak a húszfős stábnak a tagja volt, ami a várakozás szerint képes volt arra, hogy a váltás után megtisztítsa a közéletet, hatékonyan működtesse a közműcégeket.

Miután azonban az NNI emberei házkutatást tartottak a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. székházában, visszakozott, és különösebb indoklás nélkül felmentették a gyanúba keveredett vezérigazgatót.

Mint arról beszámoltunk, a három tanulmány összeollózásakor annyira nem figyeltek oda, hogy több buta hibát is elkövettek a készítők. Az egyik tanulmány utolsó bekezdése úgy kezdődött, hogy "Hadd zárjam előadásomat egy híres író még 1942-ben papírra vetett gondolataival", ami rögtön sejttette, hogy az író nem saját kútfőből dolgozott. (Kiderült, hogy Palánkai Tibor, Széchenyi-díjas magyar közgazdásznak a Mindentudás Egyetemén tartott előadását vették át szó szerint benne.) A másik szöveglopást a benne felejtett index-számok árulták el.

Nem tudni, pontosan ki írta a kamutanulmányt

A három, összesen húszmillió forintba kerülő tanulmányt a Gazdaságtudományi, Vezetéselméleti és Érdekképviseleti
Egyesület
(GAVE) készítette. A tanulmányok letölthetők a honlapjukról. Megkerestük korábban Zemplényi Zoltánt, a tanulmányt jegyző GAVE ügyvezető igazgatóját, indítottak-e vizsgálatot, hogy pontosan ki írta a kamutanulmányt, és hogy milyen intézkedéseket tesznek vele szemben. Zemplényi annyit mondott, hogy a GAVE érdeke is, hogy tisztázódjon a kérdés, és hogy később jelentkeznek az ügyben. Azóta sem jelentkeztek.