Lukács
8 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

Átadták a Margit híd szárnyhídját

2011.10.20. 15:03

Átadták a felújított Margit híd szárnyhídját, így mostantól a 26-os buszok a régi útvonalukon közlekedhetnek, és kerékpárral is megközelíthető lett a Margitsziget.

Megújult a pályaszerkezet és az acéltartók, valamint új díszek kerültek a szárnyhídra. Vitézy Dávid, a Budapest Közlekedési Központ (BKK) vezérigazgatója elmondta, hogy a szárnyhíd szerkezetileg a legrosszabb állatban lévő része volt a dunai átkelőnek.

A szigeti lejáró még márciusban
A szigeti lejáró még márciusban
Fotó: H. Szabó Sándor

A központ megalakulása után, amikor átvették a projektmenedzselést azt tapasztalták, hogy nem kapta meg a felújítás a kellő figyelmet, hónapok óta megoldatlan problémákat kellett kezelni, nem volt rendszeres munkakapcsolat a lebonyolító mérnök és a kivitelező között, és több műszaki kérdést sem zártak le.

Ilyen volt a kerékpáros közlekedés rendezése, ennek nyomán festették fel a kerékpáros piktogramokat és készült el a kerékpáros átkelő a budai hídfőben, a Jászai Mari téren pedig zebrát festenek majd fel, ezzel kiváltva a gyalogos aluljárót.

Kitért arra is, hogy ősszel már átadták a járdákat a gyalogos forgalomnak, a kerékpáros alagutat a budai hídfőnél, de hátra van még a Jászai téri zebrák kialakítása, ezzel 2012-ben végeznek.

Vitézy Dávid elmondása szerint a felújítás alatt Óbudáról járó busz az átadás után is forgalomban marad, miután az óbudaiak ezt kérték.

A Margit híd felújításához hatmilliárd forint uniós támogatást kapott a főváros, Vitézy Dávid szerint ebből négymilliárdot már lehívtak.

A Margit híd felújítása 2009. augusztus 21-én kezdődött meg. A mintegy másfél évig tartó rekonstrukció során felújították az úttestet, a villamosvágányokat, kicserélték a pálya- és a hídszerkezet elemeit, kiszélesítették a hidat. A Nemzeti Közlekedési Hatóság tavaly november 15-én adta hozzájárulását a híd ideiglenes forgalomba helyezéséhez. A műemléki felújítás még zajlik.