Egymásnak feszült a CET beruházója és a főváros

2011.10.28. 12:55

Fél tucat közterület-felügyelő és féltucat zord biztonsági őr nézett farkasszemet a Közraktárak kerítésének két oldalán péntek délelőtt. A főváros emberei megpróbálták átvenni a megépült létesítményt, ám a beruházó meghatalmazás hiányában nem engedte őket be.

Péntek délelőtt a fővárosi önkormányzat jogászai és Bagdy Gábor gazdasági főpolgármester-helyettes emberei megpróbálták birtokba venni a CET épületét. A beruházó Porto Investment ugyanis korábban meghívta a főváros képviselőit, hogy átadja a CET kulcsait, mivel két hónapja a főváros szerződésszegésére hivatkozva felmondta a szolgáltatási szerződést. A felmondási határidő szombaton jár le.

A helyszínen már tíz órakor felsorakoztak a CET főbejáratának kerítésének két oldalán az építkezés biztonsági emberei, valamint a másik oldalon a főváros jogászai és 5-6 egyenruhás közterület-felügyelő. Fél 11-kor megjelent Márton Imre, a Porto vezetője és a fővárosi közgyűlés meghatalmazását kérte a megjelentektől. Ezt nem kapta meg. A helyszínen megkérdeztük a főpolgármester-helyettes jogtanácsosát, miért nem adják át a meghatalmazást, de nem akartak róla nyilatkozni, csak annyit mondtak, hogy Márton sem mutatott fel felhatalmazást.

A kép jobb oldalán Márton Imre, a Porto képviselője, szemben az önkormányzat megbízottai
A kép jobb oldalán Márton Imre, a Porto képviselője, szemben az önkormányzat megbízottai
Fotó: Barakonyi Szabolcs

A felek egy darabig toporogtak a kerítés két oldalán, majd megjelent az egyik kivitelező cég vezetője is. Közölte az önkormányzatiakkal, hogy beengedi őket körülnézni, de másra nincs jogi lehetősége. A főváros emberei ezzel nem lettek volna beljebb, hiszen a birtokbavétel így nem valósulhatott volna meg, ezért némi lamentálás után inkább távoztak.

Lapunk tudósítójával annyit közöltek, hogy közleményt adnak ki az ügyről. A közleményben az áll, hogy "Az önkormányzat képviselői a Porto  meghívásának eleget téve megjelentek a helyszínen, de a Porto megtagadta a birtokba adást. Az objektumba való belépést az azt építő és ténylegesen birtokló építőipari vállalkozás, a WHB Kft. mind az önkormányzat, mind pedig a Porto képviselői számára megakadályozta."

A közlemény szerint kiderült, hogy a Porto nem birtokosa a létesítménynek és ezért nem is lett volna képes arra, hogy azt az önkormányzatnak visszaadja, "szeszélyes és törvénytelen" viselkedése viszont további súlyos hátrányokat, tetemes károkat okoz a budapestieknek.

Márton Imre, a Porto képviselője úgy nyilatkozott, hogy szombaton beadják a keresetet a bíróságra, mert álláspontjuk szerint főváros szegte meg a szerződést azzal, hogy folyamatosan akadályozta a különböző építési engedélyek kiadását. Hozzátette, hogy a finanszírozó bank, a kivitelező cégek és a beruházó valószínűleg közösen perelik 11,5 milliárd forintra a fővárosi önkormányzatot, ennyi a szerződésben meghatározott megszüntetési összeg. Arra a kérdésre, hogy mikor adják át az épületet a fővárosnak, elmondta, hogy ezt majd a jogászok döntik el.

A főváros jogi stábja a közterület-felügyelőkkel a háttérben
A főváros jogi stábja a közterület-felügyelőkkel a háttérben

Az önkormányzat és a beruházó vitája lényegében a központ finanszírozásáról szól. Az új városvezetésnek nem tetszik, hogy Demszkyék olyan szerződést kötöttek, amely alapján a 8,5 milliárdos beruházásért cserébe a főváros 25 éven keresztül fizet, végső soron 31 milliárd forintot. A beruházó szerint ugyanakkor a pénzt a CET által termelt bevételekből fizetheti meg a főváros, ráadásul ha hitelből finanszírozta volna az építkezést, az 42 milliárdjába került volna.

A Duna-parti Közraktáraknál létrehozott mintegy 27 ezer négyzetméteres, bálna alakú komplexumot 2010 augusztusában kellett volna befejezni. A befejezés több okból csúszott, a késésért a beruházó a fővárost, a főváros a beruházót hibáztatja.