Visszavonták a kocsikat mára kitiltó fővárosi rendeletet

2011.11.04. 14:18 Módosítva: 2011.11.04. 17:16

A szmogriadó riasztási fokozatát pénteken rendelték el, így csak szombattól lép életbe a tilalom. A pénteken megbüntetett autósokat kártalanítják, a Főpolgármesteri Hivatal nem kér elnézést, mert nincs miért,

Visszavonta a Főpolgármesteri Hivatal a járműforgalmat korlátozó szabálytalan rendeletét. Közleményük szerint a szmogriadó riasztási fokozatát pénteken rendelték el, így a járműforgalom korlátozása szombat reggel 6 órától lép hatályba.

Tarlós István november 4-én, pénteken rendelte el a szmogriadó riasztási fokozatát, ezzel párhuzamosan már péntek reggel hat órai hatállyal kitiltotta a fővárosból a piros és fekete környezetvédelmi plakettel ellátott járműveket. Ez azonban, mint arra korábbi cikkünkben rámutattunk, ellentétes a főváros saját szmogriadó-rendeletével, mely szerint a riasztási fokozathoz kapcsolódó intézkedések a kihirdetést követő napon léphetnek leghamarabb életbe. Cikkünk megjelenése után sem sokkal a Városháza visszavonta a tiltást.

A főpolgármester eredeti rendelete alapján a rendőrség pénteken már intézkedett is a – mint kiderült, jogtalanul életbe léptetett  – tilalmat megszegő autósok ellen, ám a Főpolgármesteri Hivatal közleménye után megkeresésünkre közölték, hogy felhagynak a bírságolással. A helyszíni bírságot kifizető autósokat kártalanítják, azoknak pedig, akik csekket kaptak, nem kell befizetniük a büntetést.

Szűcs Somlyó Mária, Tarlós István szóvivője az Index kérdésére kora délután még azt közölte, hogy a téves tájékoztatás miatt nem indul vizsgálat, mert a dolognak már utánajártak: félreértés történt, a hivatal környezetvédelmi ügyosztálya tévedett, amikor a kommunikációs igazgatóságnak kiadta a közleményt.

Pénteken ötkor aztán újabb verziót adott ki a Főpolgármesteri Hivatal. Ezt szó szerint közüljük:

"Budapest főpolgármestere, Tarlós István New Yorkban tartózkodik, amikor tudomására jutott, hogy a szmogriadó ügyében félreérthető, pontatlan tájékoztatás született az ő nevében, azonnali hatállyal
vizsgálatot indított a Főpolgármesteri Hivatalban."

Egyelőre azon az állásponton nem változtattak, amit a főpolgármester szóvivője mondott, miszerint nincs ok a bocsánatkérésre sem. Tarlós István és munkatársai ugyanis a szmogriadó tájékoztatási fokozatának elrendelése, azaz napok óta kérik, hogy az autósok hagyják otthon a járművüket. Inkább azoknak kéne bocsánatot kérni, akik annak ellenére is használják súlyosan környezetszennyező járműveiket, hogy az embertársaik fulldokolnak a szmogban – mondta a szóvivő.

Szűcs Somlyó szerint egyedül a bírságolás miatt kell az érintettektől elnézést kérni, az viszont nem az ő felelősségük: a rendőröket nem ők utasították, hogy kezdjék el büntetni az autósokat.

A BRFK sajtószóvivője, Horváth Katalin Fanni az Indexnek nem kívánta kommentálni a felelősség kérdését. Ismét elmondta, hogy ha – miként az történt – a Főpolgármesteri Hivatal kihirdeti a szmogrendelet riasztási fokozatátának életbe lépését, a rendőrségnek nincs mérlegelési lehetősége, el kell kezdenie a bírságolást.

Kérdés, hogy mi lesz azokkal, akik pénteken jogkövető állampolgárként nem indultak el piros vagy fekete matricás autójukkal, amit fizető parkolóhelyen hagytak. A BKK pénteken kiadott közleménye szerint a fővárosi parkolási rendelet szerint a riasztási intézkedések, azaz a forgalomkorlátozás idején ezek a járművek díjfizetés nélkül parkolhatnak. Kerestük a BKK-t és a főváros parkolócégét, a Parking Kft.-t, hogy az intézkedés visszavonása után a jóhiszeműen jegy nélkül parkolók megúszhatják-e a büntetést, de nem sikerült kapcsolatba lépnünk velük.

Szűcs Somlyó Mária közölte, hogy a Főpolgármesteri Hivatal folyamatos kapcsolatban áll az Országos Meteorológiai Szolgálattal: az adatok alapján úgy tűnik, hogy a szmogriasztás a hétvégén is érvényben marad.

A Nemzeti Közlekedési Hatóság tájékoztatása szerint az összes környezetvédelmi minősítéssel rendelkező gépjárműből 600 ezer piros, 530 ezer fekete színű plakettel rendelkezik, elviekben tehát ennyit érinthet a szombat hatkor kezdődő korlátozás. A hatóságnak nincsenek területi bontásban adatai, azaz az 1,13 millió autó többségét csak közvetetten érinti a tilalom, amennyiben tulajdonosaik Budapestre utaznának a szmogriadó alatt.

Tarlós István eredetileg péntek hajnalban rendelte el a szmogriadó riasztási fokozatát, döntéséről az MTI hajnali 3 óra 12 perckor adott hírt. A közlemény szerint már péntek reggel hattól életbe léptek a korlátozó intézkedések.

Ugyanakkor a budapesti szmogriadótervről szóló, jelenleg is hatályos 69/2008. (XII. 10.) fővárosi közgyűlési rendelet (.pdf) 5. paragrafusának (3) pontja szerint „az e rendelet szerinti intézkedések a tájékoztatási fokozat elrendelése esetén a kihirdetését követően azonnal, a riasztási fokozat esetében a kihirdetést követő nap 6 órától lépnek életbe”.

Értelmezésünket, miszerint ezek alapján szabálytalanul korlátozták a járműforgalmat, Kovács Kázmér, a Magyar Autóklub ügyvédje is megerősítette. Kovács azt is mondta, hogy a pénteken megbüntetett autósoknak nem kell befizetniük a büntetést, mert azt fellebbezés esetén a bíróság amúgy is törölni fogja.