Alajos, Leila
20 °C
36 °C

Megszűnt a szmogriadó, mielőtt életbe lépett

2011.11.05. 08:25 Módosítva: 2011.11.05. 09:09
Pénteken a Főpolgármesteri Hivatal szabálytalanul hirdette meg, szombaton viszont feleslegessé vált a szálló por miatt elrendelt szmogriasztás.

Mégsem lépett életbe szombaton hajnali hat órától a Tarlós István főpolgármester által elrendelt járműforgalmi korlátozás Budapesten. A Főpolgármesteri Hivatal közleménye szerint a kisméretű szálló por (PM10) egy napra számított átlageredménye november 4-én hét mérőponton elérte és meghaladta a tájékoztatási küszöbértéket (köbméterenként 75 mikrogramm), ugyanakkor a riasztási küszöbértéket (köbméterenként 100 mikrogramm) egyik mérőponton sem lépte túl.

Szombaton a meteorológiai előrejelzés szerint nem várható a levegő minőségének romlása. Tarlós István főpolgármester ezért a vonatkozó jogszabályok alapján megszüntette a riasztási fokozatot, egyidejűleg elrendelte a szmogriadó tájékoztatási fokozatát.

Így nem lett szmogriadó Budapesten

Aki esetleg elvesztette volna már a fonalat, annak egy rövid összefoglaló az elmúlt bő egy nap történéseiből: Tarlós István november 4-én, pénteken elrendelte el a szmogriadó riasztási fokozatát, azonnali hatállyal, reggel hattól.

Alig pár óra alatt kiderült, hogy a Fővárosi Önkormányzat saját rendeletét szegte meg azzal, hogy nem hagyott felkészülési időt az autósoknak, de ekkora a rendőrök már büntetni kezdték a piros és fekete környezetvédelmi matricás autókat.

A Főpolgármesteri Hivatal némi hezitálás után visszavonta a pénteki riasztást, és szombaton hattól hirdette meg a járműforgalom korlátozását. Egy közleményből kiderült, hogy Tarlós István nincs is itthon, New Yorkban tárgyal ottani kollégájával. Ez némileg magyarázza, hogy miért hajnalban hirdet budapesti riadót a főpolgármester. Közben kiderült az is, hogy a nemi életünket is veszélyezteti a szmog.

Szombat hajnalban újabb közleményt adott ki a Főpolgármesteri Hivatal Kiderült, hogy pénteken sokat javult a főváros légszennyezettsége, legalábbis a riasztási szint alá csökkent a szálló por mennyisége. Így lefújták a szombati szmogriadót. Tarlós István eközben George Patakival, New York állam magyar származású volt kormányzójával találkozott.

A riasztási fokozat és a riasztási fokozatban hozott intézkedések megszüntethetők, ha a szálló por koncentrációja valamennyi folyamatosan működő automata mérőállomáson, egy nap 24 órás átlagában nem lépi túl a riasztási küszöbértéket, és a meteorológiai előrejelzések szerint a következő napon nem várható a levegőminőség romlása.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat tájékoztatása szerint szombaton a reggeli órákig többnyire erősen felhős vagy borult lesz az ég, pár csepp eső is előfordulhat, de számottevő csapadék nem valószínű. Reggeltől felszakadozik a felhőzet, majd több-kevesebb napsütés várható. A délkeleti szél napközben időnként kissé megélénkülhet. Az elmúlt napokhoz képest az átkeveredési réteg a felhőzet miatt szombatra virradó éjszaka nem szűkül össze annyira, így a szennyezőanyag-koncentráció sem tud olyan kiugróan magas szintre megnövekedni. Napközben a kissé megélénkülő szél segítheti az átkeveredést.

Miskolcon és Debrecenben riadót fújtak

A tájékoztatási fokozat alá csökkent a szálló por koncentrációja pénteken Salgótarjánban, ezért megszüntették a szmogriadót. Debrecenben és Miskolcon viszont romlott a levegő minősége, így korlátozásokat vezettek be. Ugyanez a helyzet Nyíregyházán és Várpalotán. Számos más nagyvárosban a szmogriadó tájékoztatási fokozata van érvényben.

A következő éjszakán viszont ismét gyenge légmozgás, kevés felhő, erősebb kisugárzás várható, így az átkeveredési réteg jelentősen összeszűkülhet ismét. Ezáltal a szálló por koncentrációja újfent gyors emelkedésnek indulhat, így összességében a napi átlagok várhatóan a tájékoztatási szint felett alakulnak, kisebb valószínűséggel egy-két helyen a riasztási szintet is elérhetik - ismerteti a közlemény.

A mérési eredmények és az előrejelzés alapján továbbra is érvényben van a főváros közigazgatási területén az avar és a kerti hulladék nyílt téri égetésének tilalma. Budapest vezetése továbbra is számít a fővárosiak együttműködésére abban, hogy a fővárosi szmoghelyzet romlása elkerülhető legyen. Ezért Tarlós István főpolgármester a lakosságtól és a légszennyezőktől ismételten azt kéri, hogy mérsékeljék, lehetőség szerint szüneteltessék az egyéni gépjárműhasználatot (különösen a rendszámtáblán fekete és piros színű hatszögletű környezetvédelmi plakettel ellátott gépjárművekét), inkább a közösségi közlekedést részesítsék előnyben, s mérsékeljék a gépjárművek alapjárati üzemeltetését is.

Az üzemeltetők társadalmi felelősségvállalására hivatkozva kéri továbbá a helyhez kötött légszennyező pontforrások kibocsátásának csökkentését, valamint a szilárd- és olajtüzelésű berendezések használatának mérséklését (azaz, ha egy háztartásban van földgáztüzelési mód, akkor ne használják a szilárdtüzelésű kandallót, cserépkályhát).

Budapesten szerdától a szmogriadó tájékoztatási fokozata volt érvényben, majd péntek hajnalban a szmogriadó riasztási fokozatát rendelte el Tarlós István főpolgármester, a korlátozások szombat reggel 6 órakor léptek volna életbe.