Vencel
15 °C
23 °C

Tüntetők foglalták el Kocsis Máté irodáját

2011.11.11. 12:44 Módosítva: 2011.11.11. 18:56
A hajléktalanokat érintő intézkedések ellen tüntettek a Város Mindenkié csoport aktivistái Kocsis Máté józsefvárosi polgármester irodája előtt. Két tucat tüntetőt előállítottak.

Körülbelül harminc foglalta el pénteken Kocsis Máté józsefvárosi polgármester irodáját és a körülötte lévő folyosót a VIII. kerületi polgármesteri hivatal épületében, írta az eseményeket percről percre közvetítő Kettős Mérce blog. A kerület szegényellenes politikája ellen tiltakoztak. "Valódi megoldásokat!" "Szociális bérlakáshálózatot!" "Ne büntessék a szegényeket!" Ezek álltak a folyosón némán ülő tüntetők tábláin, akik az ügyfélfogadási időt kihasználva foglalták el a folyosókat.

A helyszínre tizenegy óra körül rendőrök érkeztek, és miután a tüntetők a harmadik felszólításra sem hagyták el a hivatalt, egyesével kihozták, majd a kapuban elengedték őket. Az egyik tüntető, aki önként kijött az épületből, elmondta, a rendőrök megköszönték neki, hogy magától távozott.

Mindenkit elengednek

A rendőrség mintegy két tucat tüntetőt előállított a VIII. kerületi polgármesteri hivatalban – közölte Horváth Katalin Fanni, a Budapesti Rendőr-főkapitányság szóvivője. Hozzátette: az épületben jogszerűtlenül tartózkodókat jogszerű rendőri intézkedéssel szembeni engedetlenség szabálysértés miatt állították elő, elszámoltatásuk jelenleg is tart, de kihallgatásukat követően mindenkit elengednek.

Kocsis Máté a tüntetés előtt felajánlotta a demonstrálóknak, hogy egy órával bemehessenek hozzá a dolgok megbeszélése végett. Sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, hogy nem ez volt az első eset, amikor ő együttműködést ajánlott, ami később nem valósult meg.

Senki tüntetési jogát nem vitatja el, de a tüntetés célját nem érti. Szerinte a mai akció nem a problémamegoldásról szólt, hanem a problémák gerjesztéséről.

Azt pedig végképp érthetetlennek nevezte, hogy "miért kell azért drukkolni, hogy hajléktalan emberek az utcán éljenek".  Ő és a fővárosi önkormányzat is azt szeretnék, hogy senkinek ne kelljen az utcákon élnie, főleg télen. Ezért fordítottak eddig több mint százmillió forintot hatszáz új férőhelyre a szállókon.

Ugyanezen érvekkel indokolta a szabálysértési törvény módosítását is. Annak hatálybalépését úgy módosították, hogy addigra a hajléktalanok elhelyezési kérdéseit meg tudják oldani. Emellett abbéli meggyőződésének adott hangot, hogy a törvénymódosítás nem vitatható, ezért azt visszavonni sem szabad.

Az önkormányzat kártérítésért fogja perelni a Város Mindenkié nevű csoportot, de a képviselőjük elmondta, nem ők szervezték az akciót.