Megszüntetik a Károlyi-szobor díszkivilágítását

2011.11.16. 10:26

Több szobor díszkivilágítást kap, a Károlyi-szobor díszkivilágítását viszont megszüntetik, döntött szerdai ülésén a Fővárosi Közgyűlés.

A belvárosi Reagan-szobor
A belvárosi Reagan-szobor
Fotó: Attila Kisbenedek

A 21 igen, 10 nem szavazattal, egy tartózkodás mellett elfogadott határozat szerint díszkivilágítást kap a belvárosi Reagan-szobor, a budai Várban lévő Görgey-szobor és a kőbányai Magyar Oltár. Döntöttek arról is, hogy még el nem készült emlékművek is díszkivilágítást kapjanak, így átadása után a Haydn- és a Chopin-szobor, illetve a katyni mártírok óbudai emlékműve is fényárban úszhat.

A Károlyi-szobor díszkivilágításának megszüntetését a Jobbik frakcióvezetője, Losonczy Pál kezdeményezte, az előterjesztő György István főpolgármester-helyettes pedig befogadta a javaslatot.

György indoklása szerint a díszkivilágítás üzemeltetési költségei rendelkezésre állnak - azaz a Károlyi-szobor kivilágításának megszüntetése nem gazdasági, hanem szimplán politikai döntés. György azzal indokolta a szobrok díszkivilágítását, hogy az "nemcsak költség a főváros számára, hanem többirányú bevételt is jelent". "A budapesti lakosok és a turisták szubjektív közérzetének, hangulatának kedvező befolyásolásán túl" a közvetett hatás lemérhető a turizmusból származó adóbevételen is.

A Károlyi-szobor
A Károlyi-szobor
Fotó: Huszti István

A fővárosi önkormányzat csaknem 300 szobor, épület, emlékmű díszkivilágítását üzemelteti, ezek között van a Bécsi kapu, az Erzsébet híd és a Lánchíd, a Sándor-palota, Szent Gellért püspök szobra, a Szent István-bazilika, az Országház és a Magyar Állami Operaház.