Tarlós felemelte mutatóujját

2011.12.02. 12:17

Tarlós István főpolgármester közleményben kelt ki az ellen, hogy a BKV szakszervezeti vezetői sztrájkot helyeztek kilátásba a kollektív szerződés felmondása miatt. Hogy súlya legyen szavainak, megüzente: kíváncsi a szakszervezeti vezetők juttatásaira is, akiknek tíz-, sőt akár százmilliós nagyságrendben fizethettek ki végkielégítéseket. Nem ez az első eset, hogy a főpolgármester ügyes beszólással a vitapartner torkára forrasztja a szót.

Budapest vezetése a BKV kollektív szerződésének felülvizsgálatával nem a járművezetők, vagy a szerelők zsebében kíván kotorászni. Azt sem gondolja, hogy önmagában a kollektív szerződés felülvizsgálatával a cég helyzete stabilizálható lenne, áll Tarlós István főpolgármester lapunkhoz eljuttatott közleményében.

A főváros elemezni szeretné azonban egy olyan cég belső szabályozási rendszerét, amely 2002 és 2010 között több, mint 70 milliárd forint adósságot halmozott fel, s ahol a jelek szerint lehetővé vált néhány év alatt több milliárd forint elszivárogtatása fiktív külső megbízások kifizetései formájában, utalt a főpolgármester a Szalainé Szilágyi Eleonóra és több volt BKV-s vezető végkielégítési botrányára.

Végül, hogy a forrófejű szakszervezetiek is megértsék, ki az úr a háznál, mellékesen odaszúrta a közleményben, hogy "kíváncsi annál a cégnél a szakszervezeti vezetők juttatásaira is, ahol a fentiek mellett még tíz-, sőt százmilliós nagyságrendű végkielégítések sorozatos kifizetésére is sor kerülhetett. Ennek nyilván köze van a kollektív szerződéshez és ezeket a végkielégítéseket vélhetően nem a járművezetők, vagy a szerelők köréből vették fel".

Érdekes, de állnak elébe

Gulyás Attila, a Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének elnöke szerint az igen érdekes lenne, ha most kezdené el vizsgálgatni a főpolgármester az emlegetett juttatásokat Hozzátette, hogy mindenesetre ehhez joga van, mint tulajdonosnak, ezért állnak elébe.

A főpolgármester mindig mesteri módon, bár egyesek szerint néha kocsmai stílusban tudta vitapartnerei torkára forrasztani a szót. Szállóigévé vált egy 2006-os óbudai testületi ülésen elhangzott replikája, amivel MDF-es képviselőtársát tette helyre: "Ide figyelj, Szénásikám, te summantottál az MDF-székház-ügyben is. Most elmondtad a mondandódat, újra visszatértünk az ügy tárgyalására, úgyhogy ne ravaszkodj, mert leverem a szemüvegedet, és rá is ugrok!"

2008-ban emígyenvágott vissza a Petőfit („Foglalod a kurvanyádat, de nem ám a mi hazánkat!...”) idéző akkori főpolgármester-helyettesnek, Hagyó Miklósnak: „Én erre azt mondom Rejtő Jenő stílusában, hogy a te kurva anyádat.”

A főpolgármesternél idén is többször előfordult, hogy - szavaival élve - kiszólt a kalap alól. Májusi közgyűlési tudósításunk szerint Tarlós Istvánnál Havas Szófia (MSZP) felszólalása után szakadt el a cérna, és azt mondta a képviselőnőnek, hogy ha tovább hepciáskodnak, előhúznak egy bizonyos jegyzőkönyvet. Az nem derült ki, hogy milyen jegyzőkönyvet, mindenesetre Havas Szófia elhallgatott.

Júniusban Bihary Gábor szocialista képviselő is megkapta a magáét, amikor ügyrendben kért szót, és felkérte az ülést vezető György István főpolgármester-helyettest, hogy utasítsa rendre a főpolgármestert. Ekkor Tarlós ragadta magához a mikrofont, és fennhangon azt mondta: "Ne pofázzon közbe!"