no

Város lesz a városban a Közszolgálati Egyetem

2011.12.20. 10:52 Módosítva: 2011.12.20. 16:02

Gigantikus intézménnyé válik a januárban induló új egyetem, a Navracsics Tibor beterjesztésére létrehozott Közszolgálati Egyetem. A jó államot tanító egyetem eleve három felsőoktatási intézmény összeolvasztásával jött létre: a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem, a Rendőrtiszti Főiskola és a Budapesti Corvinus Egyetem Közigazgatás-tudományi Karának jogutódja.

Az egyetem első lépésben megkapta a Ludovika épületét, amelynek egy részében a Természettudományi Múzeum működik. De hamarosan beolvasztják a Bárka színházat, és szó van a másik oldalán működő Raul Wallenberg szakiskolának az egyetemhez csatolásáról is. Hogy teljes legyen a kép, hozzájuk kerül a teljes Orczy park.

Cseh Tamás Kulturális Központ

„Szinergiafüggők vagyunk” – indokolta a felsőoktatási városnegyed létrehozását a fejlesztésért felelős kormánybiztos. Gál András Levente elmondta, az egyetemek összeolvasztása mögötti gondolat az volt, hogy a három intézmény (Rendőrtiszti Főiskola, Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem és Corvinus Egyetem Közigazgatástudományi Kar) erősségeit összeadva minden kar tanulója még jobb képzést kapjon.

„A jó egyetemhez hozzátartozik a kulturális élet” – mondta a kormánybiztos a jelenleg is önálló Színházi és Kulturális Nonprofit Kft.-ként működő Bárka Színház átvételéről. A színházat a nyolcadik kerület ajánlotta fel számukra, mivel így mentesül a fenntartási költségek alól. Kérdésünkre, hogy feloszlatják-e a társulatot, és új irányt jelölnek-e ki, Gál András Levente úgy válaszolt: „Összeszokott, elismert társulata van a színháznak, így az nem kérdés, hogy marad.”

Budapest, 2009. október 22. Gegesy Ferenc (b), a IX., Kocsis Máté (b), a VIII., és Nagy Gábor Tamás (j2), az I. kerület polgármestere, valamint Seress Zoltán, a Bárka Színház igazgatója fát ültet a 2009. augusztus 7-én elhunyt Cseh Tamás emlékére a színház előtt.
Budapest, 2009. október 22. Gegesy Ferenc (b), a IX., Kocsis Máté (b), a VIII., és Nagy Gábor Tamás (j2), az I. kerület polgármestere, valamint Seress Zoltán, a Bárka Színház igazgatója fát ültet a 2009. augusztus 7-én elhunyt Cseh Tamás emlékére a színház előtt.

Információink szerint a Bárka nevét is megváltoztatnák, a tervek szerint Cseh Tamás kulturális központra. Erről azonban még nincs végleges döntés.

Seress Zoltán, a Bárka igazgatója elmondta, hogy az átadás-átvétel február közepéig megvalósul. Ő ugyanakkor úgy tudja, a minisztérium kezdeményezte a beolvasztásukat, az egyetemmel kapcsolatos tavaszi koordinációra tőlük kaptak meghívót.

Az igazgató és a biztos is hangsúlyozta, hogy még folynak a tárgyalások, és ezek eredményétől függ, mi az, ami megvalósul.

A gimnáziumot nem adja a Főváros

Zavarosabb a középiskola beolvasztásának terve. Gál András Levente elmondta, a Honvédkórházzal való együttműködés jegyében nővérképzőt telepítenének a jelenlegi szakközépiskolába.

Az iskola azonban a kormány és a fővárosi önkormányzat következő csörtéjének terepe lehet. A Városháza a témában ugyanis a következőket nyilatkozta az Indexnek: „A korábban megjelent hírekkel ellentétben a Raoul Wallenberg Humán Szakképző Iskola és Gimnázium nem olvad be a 2012. január 1. napjával létrejövő Nemzeti Közszolgálati Egyetembe, illetve költözésre sem kerül sor. A kormány részére korábban benyújtott, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Központi (Ludovika) Campus kialakításáról szóló előterjesztés szerint az intézménynek elhelyezést biztosító ingatlan (a Ludoviceum épületegyüttes déli Szárnyépülete) a Fővárosi Önkormányzat vagyonkezelésében és használatában marad, és megmarad jelenlegi funkciójában. Az intézmény tehát 2012. január 1. napját követően is az általa jelenleg használt ingatlanban fog működni, a Fővárosi Önkormányzat fenntartói irányítása alatt.”

DEGER20030825034
Fotó: H. Szabó Sándor

A költözéssel véleményük szerint rosszabb helyzetbe kerülne az iskola: „A Raoul Wallenberg Humán Szakképző Iskola és Gimnázium a Humán TISZK központja, kihasználtsága maximális. A 2010/2011. tanévben a tanulói összlétszám 1759 fő [...] Miután az iskola átköltöztetésével sérülhet az oktatás színvonala ill. túl sok tanulót érint az intézkedés, az iskola a jelenlegi helyén működhet.”

Budapest levele nem lombozta le a kormánybiztost, aki ennek ellenére elkötelezett az iskola csatlakozását illetően. „Azt is el tudom képzelni, hogy stratégiai együttműködést alakítunk ki a Honvédkórház és a nővérképző közt.”

Ilyenre a fővárosi önkormányzat szerint már van is példa: „Az iskolában tanuló diákok a szakmai gyakorlatot a kórházban töltik, a szakmai vizsgabizottságok munkájában pedig részt vesznek az Állami Egészségügyi Központ szakemberei is.”

A park is az egyetemé lesz

A kormánybiztos megjegyezte a Ludovika épületében maradó múzeumról: „A Természettudományi Múzeumnál, közös téma híján nehezebb dolgunk van a szakmai együttműködés kialakításában.” Azt azonban hangsúlyozta, hogy az intézmény nem költözik. Az egyetemhez csatolják viszont az épület mögötti Orczy-kertet.

DEGER20060528107
Fotó: H. Szabó Sándor

A 26 hektáros, tóval, sportpályával rendelkező park többségében állami tulajdon, tudtuk meg a kormánybiztostól, így csak a zavaros szerződéses viszonyokat kell tisztázni, hogy birtokukba vehessék a területet.

Jelenleg a BKV és a SOTE raktárai mellett egy kaszinó és egy kalandpark is működik itt. Gál a parkot ezek nélkül, rendezetten képzeli el, rengeteg diákkal, akik a füvön szendvicset esznek, a könyveiket forgatják és sportolnak.

Az Orczy parkban kapna helyet a Természettudományi Múzeum új épülete. Ahogy azt megírtuk, a kiköltözésre ítélt, és a kormány bejelentései szerint a legkülönbözőbb helyekre elképzelt múzeum az utolsó ígéret szerint maradhat a Ludovikában. Sőt, egy új múzeumi épületet húznak fel a Ludovika mögött, a park területén.

Kérdésünkre, hogy mennyibe kerülne a teljes egyetemi beruházás, Gál 10 milliárd forintos költséget becsült. (Összehasonlításul, az új múzeumi negyedben egyetlen múzeum kialakításának költségét becsülték 10-20 milliárdra.). A kormánybiztos optimista becslése szerint 2012 szeptemberében megkezdődne a Ludovika főépületében a közigazgatástudományi kar működése. A további karok és intézetek beköltözése az építési munkálatok befejezésének ütemezésétől függ a további években.