Jónás, Renátó
5 °C
18 °C

Város lesz a városban a Közszolgálati Egyetem

2011.12.20. 10:52 Módosítva: 2011-12-20 16:02:14

Gigantikus intézménnyé válik a januárban induló új egyetem, a Navracsics Tibor beterjesztésére létrehozott Közszolgálati Egyetem. A jó államot tanító egyetem eleve három felsőoktatási intézmény összeolvasztásával jött létre: a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem, a Rendőrtiszti Főiskola és a Budapesti Corvinus Egyetem Közigazgatás-tudományi Karának jogutódja.

Az egyetem első lépésben megkapta a Ludovika épületét, amelynek egy részében a Természettudományi Múzeum működik. De hamarosan beolvasztják a Bárka színházat, és szó van a másik oldalán működő Raul Wallenberg szakiskolának az egyetemhez csatolásáról is. Hogy teljes legyen a kép, hozzájuk kerül a teljes Orczy park.

Cseh Tamás Kulturális Központ

„Szinergiafüggők vagyunk” – indokolta a felsőoktatási városnegyed létrehozását a fejlesztésért felelős kormánybiztos. Gál András Levente elmondta, az egyetemek összeolvasztása mögötti gondolat az volt, hogy a három intézmény (Rendőrtiszti Főiskola, Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem és Corvinus Egyetem Közigazgatástudományi Kar) erősségeit összeadva minden kar tanulója még jobb képzést kapjon.

„A jó egyetemhez hozzátartozik a kulturális élet” – mondta a kormánybiztos a jelenleg is önálló Színházi és Kulturális Nonprofit Kft.-ként működő Bárka Színház átvételéről. A színházat a nyolcadik kerület ajánlotta fel számukra, mivel így mentesül a fenntartási költségek alól. Kérdésünkre, hogy feloszlatják-e a társulatot, és új irányt jelölnek-e ki, Gál András Levente úgy válaszolt: „Összeszokott, elismert társulata van a színháznak, így az nem kérdés, hogy marad.”

Budapest, 2009. október 22. Gegesy Ferenc (b), a IX., Kocsis Máté (b), a VIII., és Nagy Gábor Tamás (j2), az I. kerület polgármestere, valamint Seress Zoltán, a Bárka Színház igazgatója fát ültet a 2009. augusztus 7-én elhunyt Cseh Tamás emlékére a színház előtt.
Budapest, 2009. október 22. Gegesy Ferenc (b), a IX., Kocsis Máté (b), a VIII., és Nagy Gábor Tamás (j2), az I. kerület polgármestere, valamint Seress Zoltán, a Bárka Színház igazgatója fát ültet a 2009. augusztus 7-én elhunyt Cseh Tamás emlékére a színház előtt.

Információink szerint a Bárka nevét is megváltoztatnák, a tervek szerint Cseh Tamás kulturális központra. Erről azonban még nincs végleges döntés.

Seress Zoltán, a Bárka igazgatója elmondta, hogy az átadás-átvétel február közepéig megvalósul. Ő ugyanakkor úgy tudja, a minisztérium kezdeményezte a beolvasztásukat, az egyetemmel kapcsolatos tavaszi koordinációra tőlük kaptak meghívót.

Az igazgató és a biztos is hangsúlyozta, hogy még folynak a tárgyalások, és ezek eredményétől függ, mi az, ami megvalósul.

A gimnáziumot nem adja a Főváros

Zavarosabb a középiskola beolvasztásának terve. Gál András Levente elmondta, a Honvédkórházzal való együttműködés jegyében nővérképzőt telepítenének a jelenlegi szakközépiskolába.

Az iskola azonban a kormány és a fővárosi önkormányzat következő csörtéjének terepe lehet. A Városháza a témában ugyanis a következőket nyilatkozta az Indexnek: „A korábban megjelent hírekkel ellentétben a Raoul Wallenberg Humán Szakképző Iskola és Gimnázium nem olvad be a 2012. január 1. napjával létrejövő Nemzeti Közszolgálati Egyetembe, illetve költözésre sem kerül sor. A kormány részére korábban benyújtott, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Központi (Ludovika) Campus kialakításáról szóló előterjesztés szerint az intézménynek elhelyezést biztosító ingatlan (a Ludoviceum épületegyüttes déli Szárnyépülete) a Fővárosi Önkormányzat vagyonkezelésében és használatában marad, és megmarad jelenlegi funkciójában. Az intézmény tehát 2012. január 1. napját követően is az általa jelenleg használt ingatlanban fog működni, a Fővárosi Önkormányzat fenntartói irányítása alatt.”

DEGER20030825034
Fotó: H. Szabó Sándor

A költözéssel véleményük szerint rosszabb helyzetbe kerülne az iskola: „A Raoul Wallenberg Humán Szakképző Iskola és Gimnázium a Humán TISZK központja, kihasználtsága maximális. A 2010/2011. tanévben a tanulói összlétszám 1759 fő [...] Miután az iskola átköltöztetésével sérülhet az oktatás színvonala ill. túl sok tanulót érint az intézkedés, az iskola a jelenlegi helyén működhet.”

Budapest levele nem lombozta le a kormánybiztost, aki ennek ellenére elkötelezett az iskola csatlakozását illetően. „Azt is el tudom képzelni, hogy stratégiai együttműködést alakítunk ki a Honvédkórház és a nővérképző közt.”

Ilyenre a fővárosi önkormányzat szerint már van is példa: „Az iskolában tanuló diákok a szakmai gyakorlatot a kórházban töltik, a szakmai vizsgabizottságok munkájában pedig részt vesznek az Állami Egészségügyi Központ szakemberei is.”

A park is az egyetemé lesz

A kormánybiztos megjegyezte a Ludovika épületében maradó múzeumról: „A Természettudományi Múzeumnál, közös téma híján nehezebb dolgunk van a szakmai együttműködés kialakításában.” Azt azonban hangsúlyozta, hogy az intézmény nem költözik. Az egyetemhez csatolják viszont az épület mögötti Orczy-kertet.

DEGER20060528107
Fotó: H. Szabó Sándor

A 26 hektáros, tóval, sportpályával rendelkező park többségében állami tulajdon, tudtuk meg a kormánybiztostól, így csak a zavaros szerződéses viszonyokat kell tisztázni, hogy birtokukba vehessék a területet.

Jelenleg a BKV és a SOTE raktárai mellett egy kaszinó és egy kalandpark is működik itt. Gál a parkot ezek nélkül, rendezetten képzeli el, rengeteg diákkal, akik a füvön szendvicset esznek, a könyveiket forgatják és sportolnak.

Az Orczy parkban kapna helyet a Természettudományi Múzeum új épülete. Ahogy azt megírtuk, a kiköltözésre ítélt, és a kormány bejelentései szerint a legkülönbözőbb helyekre elképzelt múzeum az utolsó ígéret szerint maradhat a Ludovikában. Sőt, egy új múzeumi épületet húznak fel a Ludovika mögött, a park területén.

Kérdésünkre, hogy mennyibe kerülne a teljes egyetemi beruházás, Gál 10 milliárd forintos költséget becsült. (Összehasonlításul, az új múzeumi negyedben egyetlen múzeum kialakításának költségét becsülték 10-20 milliárdra.). A kormánybiztos optimista becslése szerint 2012 szeptemberében megkezdődne a Ludovika főépületében a közigazgatástudományi kar működése. A további karok és intézetek beköltözése az építési munkálatok befejezésének ütemezésétől függ a további években.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?