A Rózsadomb jobb hely Pestnél

2011.12.22. 08:06

Vajon hány kerületi polgármester lakik a kerületénél "elitebbnek" számító környéken? A lokálpatrióták összecsapása a képmutatókkal.

A pesti Belváros polgármestere a budai Rózsadombon lakik – ez volt az egyik mellékes tanulsága a minapi, V. kerületi közbeszerzési kalamajkának. A hír adta az ötletet, hogy utánajárjunk, a 23 budapesti kerület vezetői közül ki nem lakik a saját városrészében.

Normális esetben ez fel sem merülne: elképzelhetetlennek tűnik, hogy egy település választott vezetője ne a gondjára bízott településen lakjon. Csak az elmúlt hónapokban több olyan hír jelent meg a világsajtóban, miszerint a polgármesternek azért kellett lemondania, mert a városon kívülre költözött. Az, hogy valakit így válasszanak meg, teljesen elképzelhetetlen.

Bezzeg Amerika

A texasi Kilgore polgármestere új házba költözött, ami épp csak kívül esik a város határán. Ő mégis lemondott: "100 yard (90 méter) nem ér annyit, hogy bemocskoljak 11 szolgálatban eltöltött évet." Távozott posztjáról a virginiai Oceana első embere is: igaz, hogy a háza után a tulajdonosok 1948 óta Oceanának fizették az ingatlanadót, de egy új, térképes vizsgálat kiderítette, hogy az épület túl van a város hivatalos határvonalán.

Ugyanez volt a helyzet a Tennessee-beli Knoxville-ben, és még olyan esetet is találtunk, amikor a  polgármester által kinevezett tisztviselő állt fel a székéből, mert a városon kívülre költözött.

A 23, önálló közigazgatási jogkörrel és költségvetéssel, képviselőtestülettel és hivatali adminisztrációval bíró kerületre osztott Budapesten kicsit bonyolultabbnak tűnik a helyzet, de valójában nem az: egy fővárosi kerületi lakos is joggal várja el, hogy a döntések terheit a döntéshozók is viseljék.

Na de hol laknak a főpolgármesterek?

A fővárost húsz évig vezető Demszky Gábor sosem volt túl érzékeny az efféle nüanszokra: hosszú ideje Budapesten kívül, Budakeszin lakott. Utódáról, Tarlós Istvánról viszont köztudott, hogy világéletében Óbudán élt: a hivatal tájékoztatása szerint "a volt szovjet laktanya helyén épült sorházakban, egy társasházi lakásban lakik".

A polgármesterektől azt szerettük volna megtudni, hogy melyik kerületben laknak, de többen is úgy vélték, hogy ez nem nyilvános információ. Amikor leesett, hogy nem a pontos címre vagyunk kíváncsiak, és hogy aki a saját kerületében lakik, történetünk hőse lehet, több sajtós vagy titkársági munkatárs is hirtelen nagyon közlékennyé vált.

A büszke lokálpatrióták

A kerületek számozása szerint haladva Nagy Gábor Tamásról, Budavár polgármesteréről büszkén közölték kollégái, hogy az első kerületben lakik, egészen pontosan a Dísz téren. Láng Zsoltról, a második kerület első emberéről se volt nehéz megtudni, hogy "születése óta második kerületi lakos".

Bús Balázs titkárságát se kellett sokáig faggatni, hogy kiderüljön, az óbudai polgármester Óbudán, a Lángliliom utcában lakik, és Wintermantel Zsolt újpesti polgármester is tősgyökeres újpesti.

Sunnyogó belső kerületek

Az V. kerület élén álló Rogán Antalról az említett cikk óta tudható, hogy a Rózsadombon lakik. A terézvárosi polgármester viszont kemény diónak bizonyult.

Hassay Zsófia titkárságán többször is visszahívást ígértek, amiből aztán  semmi se lett. Ilyenkor kezd az ember gyanakodni, és némi kutakodással sikerült is olyan nyilvános dokumentumra (pdf) bukkanni, melyből kiderül: Hassay Zsófia Budán, a Rózsadomb egyik legkellemesebb utcájában lakik. Ezt a tényt pedig valószínűleg nem véletlenül nem akaródzott az orrunkra kötnie.

A hetedik kerületi polgármester bizonyult az egyetlen igazi kudarcunknak. Vattamány Zsolt munkatársa közölte, hogy Erzsébetváros polgármesterének címe (csak a kerületre voltunk kíváncsiak) nem publikus. A titkos címnek ezután sem a telefonkönyvben, sem a cégjegyzékben nem sikerült a nyomára bukkannunk.

Van, akinek nem derogál

Kocsis Máté józsefvárosi polgármester viszont egyáltalán nem nehezítette meg a dolgunkat: a helyi szociális tapasztalatait a Fidesz-frakció hajléktalanügyi referenseként is kamatoztató Kocsis saját közlése szerint kerületi lakos, és büszke rá, hogy minden iskoláját itt végezte.

A listán Ferencváros polgármestere jelenti az egyetlen furcsa kivételt: Bácskai János ugyan nem az általa vezetett kerületben lakik, de nem is egy annál elegánsabb környéken: titkársága közlése szerint az elit szemében kevésbé vonzó Kispestről jár be dolgozni.
Kovács Róbert Kőbányán él és azt a kerületet is vezeti. Hoffmann Tamás, Újbuda vezetője pedig születése óta a kerület, Albertfalva lakója.

Hegyről hegyre

Pokorni Zoltánnak, a XII. kerületi Hegyvidék polgármesterének munkatársa nem volt hajlandó válaszolni a kérdésre, de így is segített: főnöke parlamenti vagyonnyilatkozatát ajánlotta a figyelmünkbe. Itt kiderült, hogy Pokorni is a második kerületben lakik. A fővárost kevésbé ismerők kedvéért rögzítjük, hogy a Hegyvidékhez képest a II. kerület nem jelent érdemi különbséget: ezek Buda elitkörnyékei.

Hol lakik Papcsák Ferenc?

A baloldali bástya, a XIII. kerület első embere, Tóth József is helyi lakos. Ugyanezt nem állíthatjuk Papcsák Ferencről, Zugló polgármesteréről, igaz, az ellenkezőjét se. A hívásokra egyáltalán nem reagált,a vagyonnyilatkozata szerint viszont két pesti lakóingatlannal, egy terézvárosi lakással és egy XVII. kerületi lakóházzal rendelkezik, de hogy valamelyikben benne is lakik, azt bizonyossággal nem állíthatjuk.

Ha Papcsák nem használja a VI. kerületi lakást, optimális döntésként kiadhatná Hassay Zsófiának, ő meg bérelhetne egyet Zuglóban.

Büszke kertvárosiak

A külső kerületek polgármesterei a publikus források vagy a titkárságuk közlése szerint mind helyben laknak: itt valószínűleg már nem venné be a választók gyomra, ha valaki minden nap máshonnan járna át dönteni róluk.  • Hírek
  • Hírek