16:00, November 30.
Ausztrália 0
Dánia 0
al-Dzsanúb Stadion D csoport
16:00, November 30.
Tunézia 0
Franciaország 0
Education City Stadion D csoport
20:00, November 30.
Lengyelország 0
Argentína 0
974 Stadion C csoport
20:00, November 30.
Szaúd-Arábia 0
Mexikó 0

Közeledik a budapesti melegolimpia

2011.12.27. 21:48

Információink szerint Berlin másságát nyíltan felvállaló főpolgármestere néhány hónapja levélben emlékeztette Tarlós István főpolgármestert a jövő júniusi budapesti melegolimpiával kapcsolatban arra, hogy elődje, Demszky Gábor támogatta a rendezvényt.

Mint azt a városháza sajtóirodáján megtudtuk, válaszlevél nem ment, de a főváros vezetése hivatalosan tudomásul vette az eseményt.

A 2002-es melegolimpia megnyitója Sydney-ben
A 2002-es melegolimpia megnyitója Sydney-ben
Fotó: Greg Wood

A Friss Gondolat Egyesület (FRIGO) a hazai LMBT (leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű) sportszervezetek alapítójaként 2009-ben pályázta meg a EuroGames, a nemzetközi melegolimpia budapesti rendezését. A szervezet a pályázat mellé csatolta Demszky Gábor akkori főpolgármester támogató levelét és a fővárosi kulturális bizottság támogató döntését. Az Európai Meleg és Leszbikus Sportszövetség (EGLSF) közgyűlése 2009 márciusában nagy többséggel megszavazta a magyar pályázatot.

Klaus Wowereit berlini főpolgármester Demszky támogató levelére hivatkozott Tarlós Istvánnak küldött emlékeztetőjében. Azt nem tudni, hogy Wowereit miért tartotta fontosnak a levél elküldését, a melegolimpia bármilyen okból történő lemondása ugyanis óriási nemzetközi botrányt kavarna. Greg Dorey, Nagy-Britannia budapesti nagykövete például idén márciusban támogatásáról és pártfogásáról biztosította a szervezőket.

A Eurogamest 1992 óta rendezik meg minden évben, idén Rotterdam volt a házigazda. Eddig Hollandia, Németország, Franciaország, Svájc, Anglia és Dánia nagyvárosai adtak helyet az ötnapos eseménynek, Budapest az első kelet-európai főváros, amely elnyerte a rendezési jogot. A magyarországi olimpiát a tervek szerint június 27. és július 1. között tartják.

A 2010-es németországi melegolimpia. Szabadgyakorlat versenyág.
A 2010-es németországi melegolimpia. Szabadgyakorlat versenyág.
Fotó: Patrik Stollarz

A tapasztalatok szerint az eddigi melegolimpiák mintegy 10-12 ezer résztvevőt és érdeklődőt vonzottak. Budapesten a szervezők mintegy háromezer sportolót várnak, akiket több mint kétezren kísérnek (edzők, személyzet, barátok, stb.), azaz mintegy 6000 vendégről van szó, amely a számítások szerint mintegy 3,1 milliárd forint bevételt hozna öt nap alatt.

Korábban a magyar kormány is támogatásáról biztosította a rendezvényt. A szervezők szerint a kormánynak 60-80 millióval kellene támogatnia a rendezvényt, amely a költségek egyharmada lenne, míg a további kétharmadot a regisztrációs díjakból és szponzorációs költségekből fedeznék.

A melegolimpián 18 sportágban (a megszokottak mellett van bridzs, tánc vagy petanque is) indulhatnak a résztvevők. A tervezett helyszínek: Budapest Sportaréna, a SYMA-csarnok,és a  Margitszigeti Atlétikai Centrum. A hivatalos programot konferenciák, kulturális események, partik tarkítják.

A magyar sportolók egyéblént a 2005-ben az utrechti melegolimpián szerepeltek a legjobban: 16 arany-, 5 ezüst- és 1 bronzérmet gyűjtöttek be.

Meleg vagyok, és ez jól van így

A szociáldemokrata Klaus Wowereitet novemberben újabb öt évre Berlin kormányzó polgármesterévé választották. Az 58 éves Wowereit a 2001-es kampányban azzal fogta ki a szelet ellenfelei vitorlájából, hogy nyíltan felvállalta homoszexualitását. Szállóigévé lett mondata - "Meleg vagyok, és ez jól van így" - sikert hozott neki, megnyerte a választást.

2007-ben könyvet is írt, amelyben homoszexualitásáról is vall. 1993-ban ismerkedett meg egy bárban a nála 12 évvel fiatalabb Jörn Kubicki ideggyógyásszal, akivel 2005 óta együtt is élnek. "Én az ő szakácsművészetét cikizem, ő a pocakomat. Csodálatosan normális a kettőnk kapcsolata és a legjobb bizonyíték arra, hogy egy pár több mint két önálló ember", írja a könyvében a berlini polgármester.

Barátját Berlinben sokan first ladyként emlegetik. Idén júniusban mintegy 700 ezren vettek részt Berlinben a melegek hagyományos Christopher Street Day parádéján. A résztvevők között ott volt Klaus Wowereit és a berlini szenátus több más konzervatív, szociáldemokrata és zöld politikusa is.  • Tippek
  • Bankszámla