Tarlós István mentalitásával nem fér össze a budapesti melegolimpia

2011.12.28. 14:40 Módosítva: 2011.12.28. 18:07

Tarlós István Klaus Wowereit berlini főpolgármester kérése ellenére sem támogatja a budapesti melegolimpia megrendezését. A leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű sportolók nemzetközi versenyét ettől függetlenül megtartják: június 27. és július 1. között 3800 versenyző érkezik Budapestre, ami a szervezők szerint 1,5-1,8 milliárd forint bevételt hozhat az országnak.

Klaus Wowereit levelének kézhezvétele után néhány nappal Tarlós István "rövid és udvarias" levélben válaszolt a berlini főpolgármesternek a budapesti melegolimpia ügyében (a levél teljes szövege a cikk végén olvasható).

"Klaus Wowereit a levélben felhívta a figyelmem arra, hogy lesz ezeknek az embereknek egy sportrendezvénye 2012-ben Budapesten, amelyet Demszky Gábor támogatott, és felkért engem is, hogy támogassam a rendezvényt – mondta az Indexnek Tarlós István. A válaszban azt írtam, hogy ezt a dolgot Demszky Gábor ígérte meg neki, vele beszélje meg, az én mentalitásommal ez a dolog nem egyeztethető össze, ezért én ezt a dolgot támogatni nem tudom".

Tarlós István azt mondta, egyebekben nem kívánja kommentálni ezt az ügyet. Annyit azért megjegyzett, hogy számára kérdéses, "nem diszkriminatív-e ez a rendezvény, ha ezen csak ilyen hajlamú emberek vehetnek részt, mert ha nagyon akarom, ez is a kirekesztés egyik formája."

Tarlós István korábban találkozott személyesen Klaus Wowereittel, Berlin felvállaltan meleg főpolgármesterével, de ahogy fogalmazott, kapcsolatuk megmaradt a diplomácia szűk keretei között.

A 14. Euro Gamest Tarlós István támogatása nélkül is megtartják. A leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű (LMBT) közösség amatőr nemzetközi sportversenye 2012. június 27. és július 1. között lesz Budapesten. A versenyen 18 sportágban 3800 amatőr indul. A szervezők állami támogatást nem kapnak, de az Euro Games számításaik szerint 1,5-1,8 milliárd forint bevételt hozhat az országnak.

A Friss Gondolat Egyesület (FRIGO) a hazai LMBT (leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű) sportszervezetek alapítójaként 2009-ben pályázta meg a nemzetközi melegolimpia budapesti rendezését. A szervezet a pályázat mellé csatolta Demszky Gábor akkori főpolgármester támogató levelét és a fővárosi kulturális bizottság támogató döntését. Az Európai Meleg és Leszbikus Sportszövetség (EGLSF) közgyűlése 2009 márciusában nagy többséggel megszavazta a magyar pályázatot.

Tarlós István levele

A városháza szerda délután közzétette Tarlós István Klaus Wowereithez írt, szeptember 27-i levelét.

Tisztelt Kormányzó polgármester Úr! Kedves Kolléga!

Megkeresésére válaszolva az alábbiakban tájékoztatom.

Az Atlasz-Frigo által Budapestre szervezett 2012. évi rendezvényét – 14. Euro Games 2012 - Dr. Demszky Gábor magánemberként támogatta. Én személy szerint nem értek egyet vele.

Természetesen tudomásul veszem, hogy vannak a szervezőcsoport által képviselt életformával azonosan gondolkodó és érző embertársaink. Tiszteletben tartom jogaikat, ugyanakkor a szervezet munkájába beavatkozni nem óhajtok. A magam részéről azonban főpolgármesterként és magánemberként a képviselt életformától és a rendezvénytől egyaránt elhatárolódom, így azt támogatni sem tudom.

Kérem, fogadja el álláspontomat. Megértését köszönöm.

Engedje meg, hogy Berlin kormányzó polgármesterének újraválasztásához ezúton ismételten gratuláljak és polgármesteri munkájához, jó egészséget és sikereket kívánok.