A melegolimpia szervezői Tarlóst még megértik, de a Jobbikot nem

2011.12.29. 17:32

Az általunk szervezett sportesemény nem kirekesztő, hanem mindenki számára teljesen nyitott nemtől, fajtól, szexuális és nemi identitástól függetlenül – közölte a 14. nemzetközi melegolimpia, az Eurogames magyarországi szervezője. Bár Tarlós István főpolgármester Klaus Wowereit berlini kormányzó polgármester kérése ellenére sem kívánja támogatni a 2012 júniusában Budapesten tartandó rendezvényt, azzal közösséget vállalt a londoni olimpia szervező bizotsága is, melyről hivatalos levelet küldött a szervezőknek és a MOB vezetőségének.

A szervezők közleménye szerint a rendezvénnyel nem a homoszexualitást akarják propagálni és semmilyen formában nem akarják megbotránkoztatni a budapesti polgárokat sem. Céljuk az amatőr sport népszerűsítése, és a sport összefogó erején keresztül küzdeni a megkülönböztetés és kirekesztés ellen, legyen az faji, származási, nemi, vallási vagy bőrszín alapján való.

"A sport az egyik legjobb eszköz a kisebbségi csoportok integrációjához, már az ókori görög olimpiák ideje alatt is felhagytak minden viszálykodással a verseny közben. Szeretnénk mindenki számára megmutatni többek között ezen rendezvényen keresztül is, hogy mi, az LMBT (leszbikus, meleg biszexuális, transznemű) közösség tagjai is ugyanolyan emberek vagyunk, ugyanúgy gondolkodunk és ugyanolyan értékek szerint éljük az életünket, mint a többségi társadalom tagjai." – olvasható a közleményben.

A fővárosi Jobbik-frakció éles kirohanást intézett a június 27. és július 1. között Budapestre szervezett nemzetközi verseny ellen. A Jobbik szerint felháborító, hogy a 2012-es londoni olimpia mellett Budapestnek a "melegolimpia" jut ezért "ezt a rendezvényt meg kell akadályozni, mert nem a sportról szól, hanem arról, hogy a várost több ezer homoszexuális árassza el".

Nyomatékosan felkérték Tarlós Istvánt, hogy "zárja be a kiskapukat a heteroszexuálisokat diszkrimináló magamutogató parádé előtt, s haladéktalanul vizsgáltassa ki, a rendezvény szervezői kötöttek-e szerződéseket állami vagy budapesti tulajdonú sport- és egyéb létesítmények használatára. Amennyiben pedig a válasz igen lesz, intézkedjen a szerződések azonnali felmondásáról." A Jobbik szeretné elejét venni annak is, hogy ismételten rendőr- és kordonvárossá változzon Budapest, hiszen szerintük a rendezvény biztosítása óriási erőket vonna el a közbiztonság fenntartásától. A párt azzal érvel, hogy a magyar társadalom többsége nem a melegek léte, hanem demonstratív és provokatív magamutogatása ellen foglal állást, s várhatóan nehéz lenne kordában tartani azokat, akik ellenérzésüket esetleg radikálisabb formában fejeznék ki.

A szervezőkben a Jobbik közleményét olvasva felmerült a kérdés, hogy milyen alapon szeretnék kitiltani a rendezvényt az állami és önkormányzati létesítményekből. Közleményük szerint ha csupán ideológiai okokból, a melegség ürügyén, az emberi alapjogot sért, ami a jelenleg érvényben lévő és a három nap múlva életbe lépő alaptörvénnyel is összeegyeztethetetlen. "Ezt Főpolgármester Úr is tudja, ezért, habár ideológiai okból nem támogatja a rendezvényt, leveléből világosan kiderül, hogy jogainkkal tisztában van, és azokat tiszteletben is tartja."

A melegolimpián 18 sportágban (a megszokottak mellett van bridzs, tánc vagy petanque is) indulhatnak a résztvevők. A tervezett helyszínek: Budapest Sportaréna, a SYMA-csarnok,és a Margitszigeti Atlétikai Centrum. A hivatalos programot konferenciák, kulturális események, partik tarkítják.

A tapasztalatok szerint az eddigi melegolimpiák mintegy 10-12 ezer résztvevőt és érdeklődőt vonzottak. Budapestre a szervezők mintegy háromezer sportolót várnak, akiket több mint kétezren kísérnek (edzők, személyzet, barátok, stb.), azaz mintegy 6000 Budapestre érkező és ott megszálló vendégről van szó. Ez a szervezők szerint 1,5-1,8 milliárd forint bevételt hozhat az országnak.