Áram nincs, vita van, tönkremehet a CET

2012.01.13. 00:48

Kikapcsolták az áramot a CET épületében, ezért nincs temperáló fűtés, ennek következtében szétfagyhat a vízvezeték-rendszer. A héjszerkezet üvegtábláinak tömítése ridegedik és beázik. A pinceszint vízben áll, a tűzoltórendszer néma. Az üres épületen egy éve vitáznak, az áramhiány miatt is egymásra mutogat a kivitelező és a tulajdonos főváros, miközben tönkremehet az új épület.

Sajtóbejárást szervezett a már majdnem teljesen kész Duna-parti kultúrpláza, a CET generálkivitelezője, amelyen bemutatták, hogy a nemrég kikapcsolt áram hiánya hogyan veszélyezteti az épület épségét. A WHB generálkivitelező helyszínen elhangzott álláspontja szerint az áramot az épület tulajdonosa, a fővárosi önkormányzat kapcsoltatta ki.

Borsodi Péter létesítményfelelős elmondta, hogy az épület az áramellátás hiánya miatt bármikor leéghet, az automata tűzjelző rendszer ugyanis nem működik. Le kellett ereszteni a vizet a permetező oltórendszerben, és a fűtés, vizes blokkok vezetékeiben, ám egyes részeken a pangó víz miatt fennáll a szétfagyás veszélye. Csőrepedés esetén bontani kell az új falakat.

Borsodi szerint az esővíz lefolyik a mélygarázsba, áram hiányában az átemelő szivattyú nem tudja kiszivattyúzni, így tócsákban áll a betonpadlón. Mivel az épületben nincs temperáló fűtés, így a héjszerkezet tömítőanyaga rideg, nem tömít rendesen az üvegtábláknál. Ennek eredményeként beázik az épület. A kivitelező szerint ha a fővárosi önkormányzat nem rendezi a CET körüli jogi vitákat, az épület egyszerűen tönkremehet.

A fővárosi önkormányzat lapunkhoz eljuttatott közleménye szerint az ELMŰ azért kapcsolta ki az áramot, mert a beruházó Porto Kft. és a WHB generálkivitelező több hónapja nem fizette az áramszámlát. (A kivitelező ezt cáfolja: a számlákat fizették, és szerintük a főváros vagyonkezelő cége, a Fimüv mondta fel az áramvételezési szerződést.)

Mint írják, az épület jelenleg építési terület, aminek áramellátását vagy ideiglenes betáplálási pontról, vagy végleges mérőről lehet biztosítani. A közlemény szerint az ideiglenes mérőt a WHB novemberben leszereltette, miután már hónapok óta a végleges mérőről történt a vételezés. A végleges mérő több millió forintos fogyasztását viszont sem a Porto, sem a WHB nem fizette ki, aminek következtében az ELMŰ a mérőt kikötötte. Az áramellátás hiánya a főváros szerint a Portó és a WHB közös felelőssége, ezért a következményeket is nekik kell viselniük.

2010-ben kellett volna befejezni

Mint arról beszámoltunk, a főváros és a beruházó utoljára tavaly október 28-án feszült egymásnak, amikor is fél tucat közterület-felügyelő és fél tucat zord biztonsági őr nézett farkasszemet a Közraktárak kerítésének két oldalán. A főváros emberei megpróbálták átvenni a megépült létesítményt, ám a beruházó meghatalmazás hiányában nem engedte be őket. Hosszas toporgás után a birtokbavétel meghiúsult, a fővárosiak elmentek, a kivitelező máig is kerítésen belül maradt. A létesítmény jelenleg építési terület.

Az önkormányzat és a beruházó vitája lényegében a központ finanszírozásáról szól. Az új városvezetésnek nem tetszik, hogy Demszkyék olyan szerződést kötöttek, amely alapján a 8,5 milliárdos beruházásért cserébe a főváros 25 éven keresztül fizet, végső soron 31 milliárd forintot. A beruházó szerint ugyanakkor a pénzt a CET által termelt bevételekből fizetheti meg a főváros, ráadásul ha hitelből finanszírozta volna az építkezést, az 42 milliárdjába került volna.

A Duna-parti Közraktáraknál létrehozott mintegy 27 ezer négyzetméteres, bálna alakú komplexumot eredetileg 2010 augusztusában kellett volna befejezni. A befejezés több okból csúszott, a késésért a beruházó a fővárost, a főváros a beruházót hibáztatja.