Az ellenzéknek nem maradt hely március 15-re

2012.01.18. 16:02 Módosítva: 2013.01.21. 19:35

A kormány Budapest egész belvárosát lefoglalta a március 15-i ünnepségek idejére, szinte egy talpalatnyi helyet sem hagyva az ellenzéki és civil demonstrációknak. A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium az állami ünnepségekre hivatkozva egy teljes hétre közterület foglalási engedélyt kért és kapott Budapest kiemelt közterületeire, áll a fővárosi LMP-frakció közleményében.

Szinte Budapest egész belvárosára területfoglalási igényt jelentett be a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium a fővárosnál a március 15-i ünnepségek kapcsán, amit szerda délután meg is szavaztak a főváros illetékes bizottságnak fideszes tagjai.

A szokásos állami ünnepségek helyszínei (Nemzeti Múzeum környéke, Kossuth tér) mellett még nyolc másik helyszínre is igényt jelentettek be, többek között a Ferenciek terére, a Március 15. térre, de lefoglalták az Erzsébet hidat és a képviselői irodaház környékét, a Várba vezető utat, az I. kerületi Horváth kertet, valamint a Nemzeti Színház és a Művészetek Palotája környékét is.

A fővárosi önkormányzat is ünnepel, és még korábban további helyszíneket foglalt le. Ezek egy része megegyezik a minisztérium kérelmében szereplő területekkel, de pluszban lefoglalták még az Andrássy utat, a Deák teret, a Hősök terét, a Clark Ádám teret és a Blaha Lujza teret is. A minisztérium és a fővárosi önkormányzat által lefoglalt helyszíneken kívül így nem maradt hely a civil és ellenzéki rendezvények megszervezésére.

Engedélykérelmében a minisztérium jelezte azt is, hogy ezeket a területeket két évre előre szeretné lefoglalni: „A nemzeti rendezvények sajátossága azonban, hogy minden évben ugyanabban az időben kerülnek megrendezésre, ezért kérjük, hogy amennyiben lehetséges, a 2013. és 2014. évre is tekintsék őket irányadónak.”