Házkutatást tartottak a BKV-nál

2012.01.25. 11:48 Módosítva: 2012.01.25. 17:40

Információink szerint kedd este házkutatást tartott a rendőrség a BKV székházában. Úgy tudjuk, hogy a nyomozók elsősorban Kocsis István volt vezérigazgató, Olti Ferenc volt vezérigazgató-helyettes és két további volt BKV-s vezető anyagaira voltak kíváncsiak.

A házkutatás értesülésünk szerint kapcsolatban lehet azzal a nyomozással, ami lapunk cikke nyomán indult lassan három éve. A BKV-s offshore szerződésekkel kapcsolatban a VII. kerületi rendőrkapitányság gazdaságvédelmi osztályán indult nyomozás 2009. áprilisban. Ezt Győri György ügyész rendelte el egy cikkünkre támaszkodó állampolgári bejelentés nyomán.

Az Indexen számoltunk be elsőként arról, hogy Kocsis újdonsült BKV-vezérigazgatóként többek között két offshore céggel is furcsa szerződést kötött 2008 végén.

A ciprusi Dandy Trading Ltd.-vel a devizapiaci változások hatásainak elemzésére 78 500 euróért (jelenlegi árfolyamon mintegy 23 millió forintért), a svájci székhelyű Everest Capita S.A.-val pedig a BKV hitelfelvételi lehetőségeinek felmérésére (a pénzügyi válság tükrében), 81 900 euróért (közel 24 millió forintért) szerződött a társaság.

A tanulmányokba beletekinthettünk, és kiderült: nagyrészt úgy ollózták össze őket KSH-jelentésekből, az akkori kormány konvergenciaprogramjából, sőt egy Index-cikk válságügyi kiskátéjából.

Az MTI megkeresésére a BKV azt közölte: a Budapesti Rendőr-főkapitányság gazdaságvédelmi osztálya hat szerződéssel kapcsolatban kért információkat. A BKV szerint a kért iratokat korábban már átadták a rendőrségnek.

Az Index kérdésére, hogy valóban tartott-e a rendőrség házkutatást, a BRFK kommunikációs osztálya közölte, nem kívánják kommentálni a sajtóban közölt híreket. "Az ügyben nyomozás van folyamatban, további információval egyelőre nem szolgálhatunk" - indokolták.

Tarlós István főpolgármester a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésének szünetében azt mondta: egyértelműen az előző ciklus ügyeit érinti a házkutatás; őt azonnal értesítették róla. Hozzátette: kíváncsian várják a fejleményeket.