A BKV szerint átgondolatlan lépés a demonstráció

2012.01.26. 17:16

A BKV vezetése megérti a munkavállalók elégedetlenségét és kétségbeesését, de azt várja, hogy a munkavállalók is értsék meg a cég helyzetét. A közlekedési társaság arra kérte a szakszervezeti vezetőket, fújják le a február 7-ére bejelentett demonstrációt.

A BKV szakszervezeti szövetségei néhány órával korábban közös sajtótájékoztatón jelentették be a tüntetést a BKV Akácfa utcai székháza elé, mert úgy érzik, a BKV vezetése semmibe veszi a dolgozókat, nem folytat érdemi tárgyalásokat a kollektív szerződésről és a bértárgyalásokat sem veszi komolyan.

A cég közleménye szerint "a tüntetéssel nem oldódnak meg a problémák, pedig közös érdekünk, hogy erőinket most a szolgáltatás ellátására összpontosítsuk". Mint írták: a BKV részére a tulajdonos Főváros által nyújtott tagi kölcsönnel, illetve támogatással májusig biztosított a társaság működése. "Amíg nem ismert a BKV ennél távolabbi jövője, feleslegesnek, ezért átgondolatlan lépésnek tartjuk a szakszervezetek által február 7-ére bejelentett tüntetést"  fűzték hozzá.

A BKV álláspontja szerint az érdekképviseletek olyan határokat kívánnak feszegetni, amelyeket jelenleg még sem a BKV, sem a szakszervezetek nem ismernek. Az, hogy a kollektív szerződés milyen juttatásokat tartalmaz majd, csak másodrészben függ a munkaadó szándékától, jórészt azon múlik, mennyi pénzzel gazdálkodhat a BKV az idén  írták.

A cég arra kérte a szakszervezeti vezetőket, hogy fújják le a február 7-ére bejelentett demonstrációt, ne a BKV vezetése ellen hangolják a munkavállalókat, hanem közös erővel tegyenek meg mindent azért, hogy "legyen értelme a BKV távoli jövőjéről beszélni". A jövő hét folyamán a munkavállalókat közvetlenül tájékoztatja a menedzsment  tették hozzá.

Nemes Gábor, a Közlekedési Érdekvédelmi Körök Szövetségének alelnöke az érdekvédők csütörtöki sajtótájékoztatón azt mondta, követelik, hogy tartsák meg az eddigi kollektív szerződésben (ksz) foglalt juttatásokat, hosszabbítsák meg a ksz érvényét június 1-jéig, a BKV vonja vissza szerintük törvénytelen és indokolatlan intézkedéseit, azonnal engedélyezzék az alkatrészek beszerzését, dolgozzák ki a BKV középtávú finanszírozási modelljét, és hozzák nyilvánosságra a buszüzemeltetési modell gazdaságossági számításait.

Gulyás Attila, a Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének elnöke minősíthetetlennek nevezte, hogy a kormány és a főváros folyamatosan a csőd szélén tartja a BKV-t.