Tarlós: Gyakorlatilag nulla az esélye a tízezer forintos útdíjnak

2012.01.31. 12:53 Módosítva: 2012.01.31. 15:56

Tarlós István semmilyen körülmények között nem támogatja az útdíj bevezetését, és biztos abban, hogy ezt a miniszterelnök és a kormány sem teszi. Ezt a főpolgármester a kormányülés után mondta, ahol meghallgatták őt a főváros és a BKV pénzügyi helyzetével kapcsolatban.

A főpolgármester kedd délutáni sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, gyakorlatilag nulla az esélye annak, hogy a matricás, tízezer forintos útdíjat bevezetik Budapesten. Ez elméleti lehetőség volt a tizenkét alternatíva közül, és a legsúlyosabb, legtöbb kockázati elemet tartalmazó javaslat volt. A kormány a napokban dönt arról, hogy milyen formában kívánja megsegíteni a BKV-t.

A kormány délelőtt egyeztetett a BKV helyzetéről a főpolgármester részvételével. A főváros az ügyben január elején juttatta el a kormányfőnek és több kormánytagnak a megoldási javaslatait, amelyek között a BKV zárolt 32 milliárd forintos normatív támogatásának feloldása, úthasználati díj bevezetése, a régiós elvű közösségi közlekedési adó kivetése, a helyi iparűzési adó mértékének emelése, a közösségi közlekedés áfakulcsának 27-ről 5 százalékra történő csökkentése szerepelt.

A főpolgármester sajtótájékoztatót tartott kedden
A főpolgármester sajtótájékoztatót tartott kedden
Fotó: Huszti István

Az útdíjat is tartalmazó fővárosi javaslatcsomagot öt politikus írta alá: Tarlós István és két helyettese, Bagdy Gábor és György István, valamint Németh Zoltán fővárosi frakcióvezető és Rogán Antal., valamint Vitézy Dávid, a BKK igazgatója. Cikkünk megjelenése után az útdíjas javaslatot már senki sem akarta vállalni. A gazdasági minisztériumnak viszont a csomagból pont ez az elem tetszik.

Tarlós korábban még csak "egy kerületi polgármester" javaslatáról beszélt, kedden viszont megnevezte Rogán Antalt, az V. kerület polgármesterét. A főpolgármester hozzátette, Rogán nemcsak ragaszkodott ehhez a ponthoz, hanem arról beszélt, ha nem kerül be a javaslatcsomagba, akkor nem írja azt alá.

Tarlós István kérdésre elmondta, hogy ha nincs más lehetőség, azt is elfogadják, hogy a kormány garanciát nyújtson a BKV idei hiteleinek újabb hitellel történő kiváltására. Ez mintegy 60 milliárd forint értékben a fővárosnak kellene felvenni, vagy a lejáró hiteleket - kormánygarancia mellett - ilyen mértékben megújítani. Kormánygarancia nélkül erre nincs lehetőség.