Román ortodox templom épülhet Budapesten

2012.02.15. 08:49

Négy helyszínt ajánlott fel a Főpolgármesteri Hivatal templomépítésre a magyarországi román ortodox egyháznak – értesült a Népszabadság. Erről Sorin Oprescu bukaresti főpolgármester december közepén állapodott meg magyar kollégájával, Tarlós Istvánnal.

A bukaresti városháza közleményéből kiderül, hogy Oprescu december közepén tett budapesti munkalátogatásán kérte fel Tarlóst templomépítés támogatására, amire válaszul a Főpolgármesteri Hivatal két hete tudatta a Magyarországi Román Ortodox Egyházzal, milyen helyszínek közül választhat. Ezzel kapcsolatban a végső döntést a magyarországi román ortodoxok vezetője, Siluan metropolita az anyaegyház képviselőivel együtt hozza meg. A felajánlott négy telek közül a legkisebb háromezer, a legnagyobb 6900 négyzetméteres.

Meg nem erősített információink szerint csereüzletről van szó: a Budapesten felépítendő román templom fejében Bukarest szintén ingyen és szintén templomépítés céljából bocsát a rendelkezésünkre egy földterületet a román fővárosban.