Megszűnt az évi fővárosi rezsidíj-támogatás

2012.02.20. 15:45

Megszűnt az egy összegű, évi 12-16 ezer forintos lakásrezsi-támogatás, a havi közműdíj-kompenzáció pedig a felére csökken. A Hálózat Alapítványnak idén ennyire futja, a fővárosi önkormányzat és közműcégei ugyanis két éve nem támogatják a szervezetet. Elképzelhető, hogy jövőre már ez sem lesz, családok ezrei kerülnek közelebb a kilakoltatáshoz.

A Hálózat a Budapesti Díjfizetőkért és Díjhátralékosokért Alapítvány 2012-ben még támogatja az alacsony jövedelmű családokat Budapesten havi rezsiszámlájuk megfizetésében, áll a szervezet közleményében.  A támogatások forrása az érintett közüzemi társaságok korábbi hozzájárulásai. Ezek a hozzájárulások már 2011. elején megszűntek. Ennek ellenére az alapítvány – a korábbi évek tartalékaiból – 2011-ben még teljes összegben, 2012-ben szerényebb összeggel támogatja az alacsony jövedelmű háztartásokat, annak érdekében, hogy ne váljanak hátralékossá, ki tudják fizetni folyó havi számláikat.

A fővárosi közgyűlés januári döntésének megfelelően 2012. márciusa és 2013. márciusa között a díjtámogatás összege a távfűtéses lakásokban télen havi 3000 Ft, a víz-, csatorna-, szemétszállítási díjtámogatás összege minden hónapban 1000 Ft lesz, a jogosultság jövedelemhatára 65 ezer forint/fő, illetve egyedül élők esetében 70 ezer forint/fő.

További források hiányában az alapítvány nem tudja folyósítani a jelenleg még díjkompenzációban részesülő háztartásoknak 2011/2012 téli hónapjaiban a havi díjkompenzáción túli úgynevezett egyszeri fővárosi téli rezsidíj támogatást.

Győri Péter kuratóriumi elnök tájékoztatása szerint az alapítvány 1996 óta segíti az alacsony jövedelmű budapesti családokat a közüzemi díjak kifizetésében. A szervezet mindeddig - a havi díjkompenzáción túl - 30 ezer hátralékos háztartásnak nyújtott összesen 2 milliárd forint támogatást a távhő-, a víz-csatorna-szemétdíj tartozásuk kifizetéséhez, annak érdekében, hogy e családok megőrizhessék lakhatásukat, s a hátralékkiegyenlítést követően tiszta lappal indulhassanak.

Az alapítvány eddig családok ezreinek nyújtott krízis támogatást lakbértartozásuk kiegyenlítéséhez, hogy e családok elkerüljék az önkormányzati kilakoltatást. A Hálózat Alapítvány 2012-ben továbbra is változatlanul fenntartja és működteti a hátralékkiegyenlítő támogatási rendszerét. Győri Péter szerint a lakástalanná, vagy éppen hajléktalanná válás tömeges megelőzése az ilyen támogatások nélkül továbbra sem lehetséges.