Zsiráfborjú született Budapesten

2012.02.20. 12:26

Zsiráfborjú született a budapesti állatkertben vasárnap reggel, közölte Hanga Zoltán szóvivő. Az újszülött hím és százhetven centiméter magas, várhatóan a látogatók nevezhetik el.

A kiszsiráf vasárnap reggel hét után jött a világra. Az első napon a gondozókon kívül még nem sokan látták, mivel ilyenkor az újszülöttnek és az anyaállatnak is teljes nyugalomra van szüksége. Délelőtt tíz órára azonban lábra állt és szopott is, így kiderült, hogy nem lesz szükség semmilyen mesterséges beavatkozásra. Az állatkerti szakemberek erre számítottak is, mivel Santana, a tizenhat éves anya az utódgondozás terén tapasztaltnak számít.

Santana a csehországi Liberecből került Budapestre és már négy alkalommal ellett. Első borját – a 2001-es születésű Samburut – mesterségesen kellett felnevelni, a többieket azonban Santana már teljesen önállóan gondozta. A Jonas nevű apaállat tíz esztendős és nyolc évvel ezelőtt egy dániai állatkertből érkezett Budapestre.

A Fővárosi Állat- és Növénykertben 1868 óta élnek zsiráfok. Az első állatot Ferenc József ajándékozta az állatkertnek. Az azóta eltelt idő alatt – a mostani borjút is beleszámítva – huszonhat zsiráf született Budapesten. A legelső az érkezésének évében, 1868-ban, mivel a borjú anyja vemhesen érkezett Bécsből. Az utolsó előtti borjú 2010. március 3-án született Budapesten.

Az újszülött, valamint Santana és Jonas mellett a budapesti zsiráfállomány további három állatból áll: Ingrid és Sandra fiatal nőstények, akik a prágai állatkertből érkeztek 2008-ban. A kétéves hím, Said, Santana és Jonas előző utódja.

A kiszsiráf és az anyja jelenleg a zsiráfok elhelyezésére szolgáló – erre a célra kialakított –, istállórészében tartózkodnak, a többi zsiráftól elválasztva. Az elkülönítőre néző betekintő ablakon át a közönség azonban hétfőtől már láthatja a borjút.