VEKE: Reggel fizethetnének az utazásért a nyugdíjasok

2012.02.21. 08:52

Túl sokan utaznak egy időben a BKV járatain a reggeli csúcsforgalomban. Ha külön mennének dolgozni a hivatalnokok, iskolába a diákok és piacra a nyugdíjasok, kevesebb busz is elég lenne, járatritkítások helyett még pénzt is spórolhatna a BKV, és a zsúfoltság is csökkenne, vetette fel a Blikk szerint a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület (VEKE).

A BKV spórolását célzó javaslatcsomag részeként azt is megvizsgálnák, hogy be lehet-e vezetni azt a több nyugat-európai országban alkalmazott módszert, hogy egyes utazási kedvezmények csak csúcsidőn kívül érvényesek. Így a 65 év felettiek utazási kedvezménye reggel 6 és 9 óra között nem lenne érvényes, ebben az időszakban kedvezményes jegyet vagy bérletet kellene venniük.

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) sajtóirodája a Blikknek azt mondta, hogy a lépcsőzetes munkakezdéssel lehetne csökkenteni a reggeli tumultust, de számottevő megtakarítást ettől nem lehet várni. Mint írták, a zsúfoltságot egyébként sem a nyugdíjasok okozzák.

Az elektronikus bérletek megjelenésével nem kizárt, hogy a kedvezményes utazások mostani módja megváltozik, de a BKK jelenleg nem tervez ilyen alapvető átalakításokat, írják.