Megmarad a fogyatékos gyerekek támogatása

2012.02.24. 17:02

Megmarad a súlyos tanulási és magatartási problémával küzdő gyerekek után járó differenciált, 40 ezer forintos fejenkénti fővárosi támogatás, az ehhez szükséges összeg az év végéig rendelkezésre áll hangzott el a Fővárosi Közgyűlés oktatási, majd pénzügyi és költségvetési bizottságának ülésein az ellenzéki aggályokra reagálva.

A fővárosi önkormányzat 1997 óta támogatja a sajátos nevelési igényű gyermekeket, alapítványokon, nonprofit szervezeteken keresztül. A szervezetek 2007/2008-as tanévtől biztosított havi 40 ezer forintos fejenkénti támogatási összege 2011-ben a felére csökkent, majd nyáron 5 ezer forinttal emelték, szeptemberben pedig az oktatási bizottság javaslatára a közgyűlés visszaállította az eredeti összegre.

Az önkormányzat további adatokat kért be az intézményektől, hogy pontosan tervezhesse a költségvetést. Az adatszolgáltatást határidőre teljesítették az érintettek.

A főváros korábbi határozata alapján az összegeket differenciáltan adják, így például az autista, illetve súlyosan és halmozottan fogyatékos gyermekek után havi 51 ezer forint, a magatartási, beilleszkedési zavarral küzdők után 41 ezer forint, a testi, érzékszervi fogyatékosok után 26 ezer forint, a tanulási zavarral küzdők után pedig 26 ezer forint jár a továbbiakban is. A kifizetésekkel kapcsolatos ellenzéki aggályokra Pokorni Zoltán, a főváros oktatási bizottságának fideszes elnöke hangsúlyozta: már most rendelkezésre áll a szükséges forrás erre a célra; amíg a főváros feladata lesz a támogatás, eleget tesz kötelezettségének.

Hasonlóan nyilatkozott Németh Zoltán, a főváros pénzügyi és költségvetési bizottságának fideszes elnöke is a pénteki testületi ülésen, szavai szerint a forrás rendelkezésre áll, a feladat az idei költségvetési tervezetben meghatározott összeghez képest egyelőre pluszforrást nem igényel. Figyelni fogják a helyzetet, és amennyiben mégis további pénzre lenne szükség, megteszik a lépéseket  fűzte hozzá.

A súlyos problémával küzdő gyerekeknek biztosított havi 40 ezer forintos fejenkénti támogatás az idei tanévben a felére csökkent, ami 27 intézményt és 1121 fővárosi tanulót érintett. A Közgyűlés havi 25 ezer forintra emelte az összeget június 22-én, de ettől még az intézmények működése bizonytalanná vált az idei tanévre. Az alapítványok és a szülők levélben fordultak segítségért Pokorni Zoltánhoz, aki módosító javaslatot terjesztett a közgyűlés elé.