CET: még messzebb úszott a nyitás

2012.02.28. 22:49 Módosítva: 2012.02.29. 09:17

Egyre távolodik az az időpont, amikor megnyithat a Közraktárak helyére épített kulturpláza, a CET a Duna-parton. A fővárosi közgyűlés szerdai ülésén felbontaná az eddig megkötött 13 bérleti szerződést, Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes pedig az épület használatbavételi eljárásának megszüntetését kérte az eljáró ferencvárosi önkormányzattól.

Újabb szakaszába érkezett a Közraktárak helyén felépült üvegbálnáért, a CET-ért folytatott háború a fővárosi önkormányzat és a beruházó cég között. Bagdy Gábor, a beruházásért felelős főpolgármester-helyettes az épület használatbavételi engedélyezésének megszüntetését kérvényezte a IX. kerületi önkormányzatnál, annak ellenére, hogy a szakhatósági engedélyek többsége már megvolt.

A kerület a kérésnek megfelelően 2012 január 19-én megszüntette az eljárást. A végzés szerint a főpolgármester-helyettes azért kérte az engedélyeztetés leállítását, mert a beruházó Porto Investment tavaly év végén felmondta a CET felépítéséről és üzemeltetéséről szóló szerződést. A Porto megfellebbezte a kerületi hatóság döntését, mert a szerződés felmondásának véleménye szerint semmi köze a használatba vételi engedélyhez, amelynek kiadása így még éveket csúszhat.

Fotó: Nagy Attila

A főváros következő lépése a CET-ért folyó játszmában szerdán várható: a fővárosi közgyűlés által tárgyalandó előterjesztés szerint felbontják a Porto által eddig megkötött bérleti szerződéseket. Az érvelés érdekes: a tervezet szövege szerint azért nem lehetséges a hasznosítás, mert a műszaki hiányosságok befolyásolják a használatbavételi engedély kiadását és az ingatlan birtokba kerülését.

Az előterjesztésben szó sincs arról, hogy a főpolgármester-helyettes maga kérte az engedélyeztetés leállítását, egyébként a Porto Investment szerint az erre felhatalmazott közgyűlés meghatalmazása nélkül. Az ügyben kerestük a főpolgármesteri hivatalt, hogy miért volt szükség az engedélyeztetés leállítására, és a szerződések felbontására, de választ későbbre ígértek.

A heves birkózás által felvert porban egyelőre annyi látszik, hogy a főváros igyekszik minél inkább kiszorítani a beruházó Portót az állásaiból, a cég viszont előre menekül: felmondta a 2007-ben kötött építési és üzemeltetési szerződést, ám a kivitelező emberein és biztonsági szolgálatán keresztül megvetette a lábát a kész, de üres objektumban, és addig nem hajlandó azt birtokba adni, amíg a pénzét meg nem kapja.

Róka fogta bálna

Mint arról már többször beszámoltunk, a 8,5 milliárd forintért felépített kulturpláza a főváros szerint rossz minőségben és késve készült el, ráadásul a fizetési konstrukció sem előnyös a fővárosnak. A főváros, álláspontját megerősítendő feljelentést tett az ügyben. Az önkormányzati feljelentést nem sokkal később egy számvevőszéki feljelentés is követte, ugyanazon indokból.

A beruházó Porto Investment, ami banki hitelből építette fel a főváros telkén az épületet, mindezt cáfolja, és értetlenségének adott hangot többször is, amiért - véleménye szerint - a főváros különböző módokon szabotálta a CET átadását, ezért is volt csúszás.

Fotó: Nagy Attila

A beruházó és a generálkivitelező cég fut a pénze (és a bankhitel) után: mintegy tízmilliárd forintra perlik a fővárosi önkormányzatot, mert nem fizette ki - az álláspontjuk szerint megfelelő minőségben elkészült - épületet, valamint azért, mert egy egymilliárd forintos bankgaranciát is lehívott januárban.

A főváros stratégiája egyelőre ismeretlen az ügyben. Elképzelhető, hogy a CET-et saját üzemeltetésben, vagy bérbe adva vinnék tovább, valószínűleg az épület "az önkormányzatnak megfelelő műszaki befejezését" követően. Ehhez azonban ki kellene ostromolni a helyéről a most birtokban levő - kifizetetlen - generálkivitelezőt, és a perek - igaz távoli - végeredményének a kockázatával is számolni kell.

Kedden kikértük azt a 2007-ben kötött szolgáltatási szerződést, amely rögzítette a beruházó cég és a fővárosi önkormányzat között, hogy milyen feltételekkel építik fel és üzemeltetik 25 éven keresztül a CET-et.

Bagdy visszavonta az előterjesztést

Cikkünk megjelenése után, szerda reggel a Főpolgármesteri Hivatal közleményt adott ki. "Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes visszavonta a Fővárosi Közgyűlés február 29-i ülésén a CET-Közraktárak projekttel kapcsolatos előterjesztését, mert a sajtóban az utóbbi napokban félrevezető, téves információk jelentek meg" – írták.