Milliós tanácsadói jutalmak a Városházán

2012.03.06. 14:08 Módosítva: 2012.03.08. 12:35

Az Index által kikért lista szerint 2011. december elsején 42 tanácsadó, 4 főpolgármester-helyettes, 22 irodavezető és osztályvezető, valamint 42 főtanácsadó kapott jutalmat a Főpolgármesteri Hivatalnál, összesen 111 millió forint értékben. A tanácsadók között szerepel Atkári János, Mitnyan György, Ráday Mihály vagy Liebmann Katalin.

A hvg.hu kedden közölt szemelvényeket a birtokába került részlistáról, ami főleg a tanácsadói jutalmakat tartalmazza. A főpolgármesteri hivatal sajtóosztálya a lap kérdésére azt válaszolta, hogy „a jutalom osztható, az nem prémium, ami teljesítményhez kötött. Ezek az emberek azért kaptak jutalmat, mert jól dolgoztak. Kizárólag a bérmaradékot osztották szét jutalom formájában”.

Az Index ezt követően kikérte a főpolgármesteri hivataltól a teljes listát, amely innen letölthető.

A listán több érdekes név szerepel. Liebmann Katalin egykori híradós 600 ezer forint jutalmat kapott tavaly decemberben. Liebmann most Csomós Miklós oktatásért és kultúráért felelős főpolgármester-helyettes kulturális főtanácsadója.

A teljes kifizetési listáért kattintson!
A teljes kifizetési listáért kattintson!
Fotó: Városháza

Atkári János volt főpolgármesteri tanácsadó távozása előtt még tavaly év végén 1 millió 400 ezer forint jutalomban részesült. Ráday Mihály a főpolgármester városrendezéssel és városképvédelemmel kapcsolatos tanácsadója, ő 600 ezer forint jutalmat kapott.

Atkári János, a főpolgármester pénzügyi tanácsadója (b) és Tarlós István főpolgármester, a 2011. évi költségvetés előző nap elfogadott koncepciójáról tartott sajtótájékoztatóján
Atkári János, a főpolgármester pénzügyi tanácsadója (b) és Tarlós István főpolgármester, a 2011. évi költségvetés előző nap elfogadott koncepciójáról tartott sajtótájékoztatóján
Fotó: Földi Imre

Mitnyan György volt XII. kerületi polgármester pénzügyi és általános tanácsadóként dolgozik a Városházán. 2012. február 1. óta pedig átvette Atkári János helyét. Mitnyan 900 ezer forintos jutalomban részesült.

Szintén tanácsadóként tevékenykedik Schmidt Gábor, a Népszabadság volt városházi tudósítója, aki 2010-ben Baloldali Korrupciós Vállalat – BKV címmel írt botránykönyvet a BKV-ról. Schmidt jelenleg a budapest.hu portál főszerkesztője, ő 900 ezer forint jutalmat kapott.

Mint arról tavaly decemberben beszámoltunk, a fővárosi önkormányzat munkáját igazgató vezetők között decemberben 54 millió forintot osztottak szét. Ebből az összegből az négy főpolgármester-helyettes: György István, Csomós Miklós, Bagdy Gábor, Szentes Tamás; Sárádi Kálmánné főjegyző, valamint a főosztályvezetők és az osztályvezetők részesültek. Tarlós István főpolgármester ugyanakkor nem kapott jutalmat. (Nem kapott jutalmat Hutiray Gyula főpolgármesterhelyettes sem, ezt a cikk korábbi változatában helytelenül állítottuk.)

Mivel a szóban forgó összeg jutalom, nem pedig prémium, tehát nem kellett célfeladatot teljesíteni ahhoz, hogy valaki megkapja – mondta Szűcs Somlyó Mária, a városháza kommunikációs igazgatója. A szétosztott 54 millió forint a bérmaradványból tevődik össze, amit átcsoportosítani nem lehet. Ezt a dolgozóknak kell kifizetni, nem lehet például hajléktalanszállóra költeni. A jutalmakat akkor nem részletezték.