Állami garanciát kaphat a BKV

2012.03.07. 21:01 Módosítva: 2012.03.07. 22:11
Vállalja a bankgaranciát az állam a BKV hiteleinek átütemezésére, értesült az InfoRádió. Ez mintegy 40 milliárd forint lejáró tartozást érint. A kormány szerdai ülésén újra téma a volt a BKV helyzete, és a főváros számára kedvező döntés született.

Az adósság átütemezése nélkül a közlekedési vállalat csődbe menne. Az InfoRádió szerint arról is megállapodott a főváros és a kormány, hogy a 2012-2013-as normatív támogatásokról mielőbb megegyeznek, bár ennek egyelőre nincs konkrét határideje.
 
Szűcs Somlyó Mária, a főpolgármesteri hivatal kommunikációs igazgatója az ügyben csütörtökre ígért tájékoztatást. Az InfoRádió megkereste a kormányszóvivői irodát, egyelőre ott sem kommentálták a híreket.
 
A BKV finanszírozásának rendezéséről hónapok óta folyik a vita a főváros és a kormány között. Tarlós István főpolgármester januárban többször is a BKV lehetséges csődjéről és jártaritkításokról beszélt, és arra kérte a kormányt, hogy oldja fel a fővárosnak szánt 32 milliárdos támogatás zárolását.
 
A kormány ezt arra hivatkozva nem tette meg, hogy a főváros nem dolgozott ki olyan javaslatot, amely alkalmas a BKV megmentésére. Ezt követően a kormány felkérésére a Századvég dolgozott ki javaslatokat a BKV finanszírozására.