Perelnek a kizsuppolt hajléktalanok

2012.04.03. 11:30 Módosítva: 2012.04.03. 12:40

Csaknem hatmillió forintos kártérítési pert indítottak a zuglói önkormányzattal szemben azok a hajléktalanok, akiket tavaly októberben a XIV. kerületi Francia út és Egressy út találkozásánál, a MÁV Zrt. telepén állt hajléktalantelep felszámolásakor lakoltattak ki a területről.

A felperesek jogi képviseletét ellátó Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda (NEKI) ügyvédje azt mondta: március 28-án fordultak beadvánnyal a Fővárosi Törvényszékhez személyiségi jogok és az emberi méltóság, valamint az egyenlő bánásmód megsértése miatt. Kártérítési keresetükben összesen 5,6 millió forint vagyoni és nem vagyoni kártérítést követelnek hat hajléktalan nevében.

Muhi Erika megjegyezte: azt nem vitatják, hogy engedély nélkül húzták fel kunyhóikat a MÁV tulajdonában lévő telepen a hajléktalanok, akik közül volt aki már tizenkét éve lakott ott. Álláspontjuk szerint a jogsértést az önkormányzat azzal követte el, hogy birtokvédelmi, vagy köztisztasági eljárást kellett volna lefolytatnia, és előzetesen értesítenie a bontásról az érintetteket.

A NEKI ügyvédje szerint az is jogsértő volt, hogy a zuglói önkormányzat a MÁV Zrt.-vel a bontás előtt egy nappal, mindössze egy napra vonatkozó, 34 ezer forint összegű bérleti szerződést kötött azzal a feltétellel, hogy az önkormányzat a területet tisztán adja vissza, így "köztisztasági feladatuk ellátására" hivatkozva dózerolták el a fából és egyéb más anyagokból épített kunyhókat.

A zuglói hajléktalantelep felszámolásával kapcsolatban az alapvető jogok biztosa is vizsgálatot indított,  amely során megállapította: a kerület "önkényes módon, felhatalmazás nélkül intézkedett". Szabó Máté visszásnak tartotta, hogy az önkormányzat és a nevében fellépő szervek az érintett hajléktalanoknak csak "általános tájékoztatást" adtak, "önkéntes" távozásra bírták őket, illetve mindezt dokumentálták. Az ombudsman álláspontja szerint az intézkedés után nem volt valamennyi érintett számára ténylegesen igénybe vehető szálláslehetőség, sérültek az alapvető emberi jogok és a jogállamiság normái.

A zuglói önkormányzat visszautasította a hajléktalantelep megszüntetésével kapcsolatos ombudsmani jelentésben foglaltakat és tudatta: mind az érintett hajléktalanok, mind a kerület lakóinak szempontjait figyelembe véve, jogszerűen járt el. A kerület álláspontja szerint egy súlyosan törvénysértő, a zuglói lakosok életét évek óta megzavaró állapotot szüntettek meg, amikor a jogszabályellenesen épített bódévárost felszámolták, ezért – mint akkor közölték – az ombudsmani jelentésben foglaltak miatt jogorvoslattal élnek.

A múlt héten a IX. kerületi Határ út menti erdőben is lebontották négy ember kunyhóját, tulajdonuk egy részét szemétként kezelték. A Város Mindenkié blog aktivistái meg akarták akadályozni az intézkedést, ekkor a rendőrök előállították őket.