Lakossági szelektívgyűjtés: csak közbeszerzéssel

2012.04.12. 11:42

Az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség csak közszolgáltató céggel köthet támogatási szerződést, közölte Vámosi Oszkár igazgató szerdai cikkünkkel kapcsolatban, amely szerint felfüggesztette működését a két fővárosi kerületben is jól működő, házhoz menő szelektív hulladékgyűjtést végző magáncég.

Vámosi elmondta, hogy idén január elsejétől megváltoztak a törvényi feltételek, ilyen jellegű tevékenységet csak közszolgáltatóként, közbeszerzést követően lehet végezni. Hozzátette, vége a korábbi időknek, amikor a magánvállalkozók egyfajta szürke zónában tevékenykedtek, és a koordinátorok ellenőrzés nélkül adhattak ki támogatást.

A fővárosban egyetlen közszolgáltató cég van, a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt., az illetékes önkormányzat ezért várhatóan vele fog szerződést kötni a területén házhoz menő szelektív gyűjtésre. Mint arról beszámoltunk, az FKF tulajdonosa, a fővárosi önkormányzat 4,3 milliárd forintos uniós támogatással két év alatt szeretné elérni a teljes budapesti lefedettséget, valamint az agglomeráció elérését.

A házhoz menő szelektív gyűjtésből kiszoruló magáncégeknek az ipari és fogyasztói (automata gyűjtőpontok) piac marad, ezeken a területeken indulhatnak a közbeszerzési pályázatokon a gyűjtési támogatásért. A gyűjtési támogatás egyébként körülbelül 10 százalékos költségpótlást ad egy cégnek, de a jelenlegi viszonyok között ennek hiánya is veszteségessé tehet egy magáncéget.

Az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség tavaly szeptember elsején kezdte meg működését. A 100 százalékban állami tulajdonban lévő nonprofit társaság egyetlen állami szervezetként irányítja a termékdíj-köteles hulladékok begyűjtését és hasznosítását.

Az OHÜ idén a tervek szerint 26 milliárd forintig részesedne a környezetvédelmi termékdíj bevételekből, óvatosabb becslés szerint azonban már az is jó, ha 20 milliárd forint feletti összeghez jut az ügynökség.