Váratlanul eltűnt a Sportmax

2012.04.16. 10:57

Olvasónk hívta fel a figyelmet arra, hogy a hét végén váratlanul kiürítették a Budapest XI. kerületében, a Kőérbereki telepen található Sportmax sportközpont egy részét. Nem kizárt, hogy az ügynek politikai összefüggései vannak.

Még a logót is leszedték az épületről. "A hét végén összecsomagoltak, jelenleg gyakorlatilag üres az épület. Az ott dolgozók is csak ma reggel tudták meg, az a benyomásom. Az óvoda még üzemel, de nem lehet tudni meddig. Viszont a játszótérről még a játékokat (csúszda, hinta stb) is kirántották, elvitték" – taglalta a helyzetet az olvasó. Felhívtuk a kőérbereki Sportmaxot, ahol megerősítették, hogy vasárnap bezárták, de azt az ott dolgozóknak sem mondták meg, hogy miért, illetve hogy újranyitnak-e valaha. Ami a játszótéri játékok elhurcolásának fényében nem tűnik valószínűnek.

Leszedték még a céglogót is
Leszedték még a céglogót is
Fotó: Olvasónk

Információink szerint a Sportmax 1 nem került teljes kiürítésre, az épületben a Lite Wellness Club ugyanúgy üzemel, mint eddig, de minden más üzlet bezárt. Az épületben üzemelő Cressi búvárbolttól és a Deep Dreams búváriskolától megtudtuk, hogy ma értesültek arról, hogy a Sportmax Kft. április 15-én felmondta a bérleti szerződésüket a Hosszúréti Lakópark Kft-vel kötött szerződésükre hivatkozva. Azt is elmondták, hogy a Sportmax Kft. emberei jelenleg is viszik el az épületből kábeleket és a nagyobb növényeket.

Egy alkalmazott szintén megerősítette, hogy számára is váratlanul bezártak, a munkatársak állítólag hétfőn délelőtt kapnak tájékoztatást. Hívtuk a MOM Park mellett található, látszatra jól prosperáló Sportmax 2-t is. Ők normálisan üzemelnek és állításuk szerint semmit sem tudnak a testvérintézmény problémáiról.

A kiürítés feltehetőleg összefüggésben van azzal, hogy a Kőérbereket több tízezer lakosú új városnegyednek tervezte a beruházó, ám a projekt megbukott és a hely nem népesült be.

A sportközpontot 2006 júniusában adták át, Magyarországon ez volt az első magántőkéből felépített sportkomplexum, amelynek beruházási értéke elérte a 2 milliárd forintot. Akkor még úgy tűnt, hogy a 43 ezer négyzetméteres Sportmax 1-et a Sportmax Kft. üzemelteti az első 20 évben, ezután pedig az önkormányzat tulajdonába kerülne át.

A Magyar Hírlap 2009-ben számolt be arról, hogy az újbudai önkormányzat képviselő-testületének MSZP-SZDSZ-es többsége június 5-én napirendre tűzte és megszavazta, hogy szerződést köt arról, hogy egy sportlétesítményt tíz éven át évi 200 millió forintért béreljen. A hosszú távú kötelezettségvállalásról szóló szavazáson az ellenzék nem vett részt, mert akkor – mint azt előre jelezték – az európai parlamenti választások kampányán voltak. Kupper András, a XI. kerületi Fidesz frakcióvezetője és Schneller Domonkos kerületi Fidesz-elnök 2009-ben azt mondta, hogy a döntés annak ellenére született meg, hogy a kétmilliárdos bérlés előterjesztését a közbeszerzési bizottság nem támogatta, a pénzügyi és költségvetési bizottság pedig visszadobta, ráadásul a pályázati anyagot csak egyetlen cég, a kerületi Sportmax csarnok üzemeltetője vásárolta meg. A fideszes képviselők akkor felszólították Molnár Gyula MSZP-s polgármestert, hogy a korrupciógyanús szerződést mondják fel.