Az FKF és a Főtáv pénzéből vehetik vissza a Vízműveket

2012.04.17. 16:47

A főváros aláírta hétfőn a Vízművek francia résztulajdonosával azt a megállapodást, amely szerint az önkormányzat 15,1 milliárd forintért visszavásárolja az 1997-ben eladott Vízművek-részvényeket. A megállapodás akkor lép hatályba, amikor a fővárosi közgyűlés a következő ülésén jóváhagyja azt. Az ügylet finanszírozásra érdekes lehetőségeket dolgoztak ki a Városházán.

A főváros ezzel jó üzletet köt, hiszen a francia részrésztulajdonos az elmúlt időben sok tízmilliárd forint menedzsmentdíjat vitt ki az országból, és a hátralevő 10 évben is sok milliárdot vinne ki még, mondta Tarlós István főpolgármester sajtótájékoztatón. A politikus szerint Budapest minimum 6,5 milliárd forintot nyer ezzel, de az is lehet, hogy sokkal többet.

A kérdésre, hogy a 15 milliárd forintot miből fizeti ki az önkormányzat Tarlós a sajtótájékoztatón annyit mondott, hogy a Vízművek és két másik cég kitermeli ezt az összeget.

Információink szerint a két érintett fővárosi tulajdonú közműcég a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. és a Főtáv Zrt. lehet. Lapunk kérdésére a főpolgármester ezt a két céget nevezte meg, mint lehetséges "fedezetbiztosító" társaságot, de nem zárt ki más cégeket sem. Hozzátette, a fedezet a főváros cégeinél megvan, de még nem dőlt el, melyik cég mennyi pénzzel száll be.

Tarlós azt is közölte kérdésünkre, hogy a finanszírozás lehetséges módját a városháza jogászai vizsgálják. Információink szerint az egyik legvalószínűbb konstrukció az, hogy a főváros kötvényt bocsájt ki a szükséges pénzügyi mértékben (nem egyszerre fizeti ki ugyanis a 15 milliárdos vételárat), amit a saját közműcégei jegyeznek le a saját rendelkezésre álló (fejlesztési, reorganizációs, vagy egyéb) keretükből. Tarlós kérdésünkre a kötvénykibocsájtást is az egyik lehetséges útnak nevezte.

Maga a Vízművek is vehet fel még hitelt az ügylet valamilyen formában történő részfinanszírozására. Az 1997-es részvényvásárlást is úgy oldották meg a befektető külföldi cégek, hogy létrehozták a Hungáriavíz konzorciumot, amely felvett hitelt az akkori vételár mértékében, kiegyenlítette a vételárat a befektető fél felé, és azóta is törleszti. Még némi tőketartozás hátra is van belőle, ám ezt az összeget beleszámították a mostani, 15, milliárd forintos visszavásárlási árba.

A fizetés ütemezése

Mint arról beszámoltunk, a befektetői részvények átruházásával, valamint a szerződés megszüntetésével kapcsolatos teljes tranzakciós érték nettó 15,1 milliárd forint. A részvényekért fizetendő vételár teljes összege 12,094 milliárd forint, amelyből a főváros az adásvételi megállapodás zárásakor 8,25 milliárd forintot fizet ki, míg az aláírást követő két éven belül 3,844 milliárd forint kifizetése lesz esedékes, két egyenlő részletben. Az önkormányzat a halasztott vételár megfizetésének biztosítékául átad egy feltétel nélküli és visszavonhatatlan bankgaranciát.

A szándéknyilatkozat szerint a főváros a megállapodás aláírásával egyidejűleg átvállalja a Hungáriavíz Zrt. hitelszerződéséből eredő valamennyi kötelezettségét. 2012. április 1-jén a fennálló tartozás összege 2,537 milliárd forint.

A dokumentum szerint a befektetők az első negyedévre csaknem 469 millió forint menedzsmentdíjra jogosultak március 31-ig, azonban megállapodás esetén április 1-je után már nem jár nekik díj.