A hegyvidéki Sportmaxszal is gond van

2012.04.17. 14:57

Licithirdetésben jelentette meg a XII. kerület önkormányzata a Csörsz utcában található Sportmax 2 bérleti jogát április 11-én, a Sportmax 1 hétvégi kiürítése előtt. Mindkét létesítményt a Sportmax Kft. üzemeltette.

Nyilvános versenyeztetés keretében egyfordulós licites bérbeadásra kínálja a Hegyvidék önkormányzata honlapján a Csörsz utcai Sportmax 2-t három sportpályájával a Jagelló úti földfelszíni parkolójával együtt – írja a Gazdaság.hu. Pályázni május 11-ig lehet a 73 ezer négyzetméteres létesítmény bérlésére. A minimálisan ajánlható bérleti díj 15 és fél millió forint.

Ahogy arról hétfőn beszámoltunk, az Újbudán található Sportmax vasárnap bezárt. Kiürítését is megkezdték, elvitték a kábeleket és a dísznövényeket, de a létesítmény mellett található játszótér elemeit is elszállították. Az épület sorsáról az ott dolgozók egyelőre nem tudnak semmit. A központban üzemelő Cressi búvárbolttal és Deep Dreams búváriskolával kötött szerződést az üzemeltető – a Hosszúréti Lakópark Kft-vel kötött szerződésükre hivatkozva – felmondta, de a szintén ott található Lite Wellness Club továbbra is nyitva tart.

Az újbudai Sportmax bezárásának hírére megkerestük a Sportmax 2-t is, ahonnan azt a tájékoztatást kaptuk, hogy ők továbbra is üzemelnek, és a testvérintézmény problémáiról sem tudnak. A Sportmax honlapja, és Facebook-oldala sem érhető már el, míg a Sportmax 2-nek mindkét elérhetősége továbbra is él. A sportközpontok üzemeltetője a Sportmax Kft.

A licithirdetés pár nappal a kőérbereki Sportmax bezárása előtt került fel az önkormányzat honlapjára, ajánlatot tenni április 11-től lehet.

Az újbudai Sportmaxot 2006 júniusában adták át, ez volt az első magántőkéből épített sportlétesítmény, melynek beruházási költsége meghaladta a 2 milliárd forintot. Az első 20 évben a Sportmax Kft. üzemeltette volna, ezt követően pedig az önkormányzat. A kft.-t a ciprusi Perpetueal Enterprises Ltd. és a budapesti székhelyű Unione-C Ingatlanfejlesztő és Beruházó Kft. hozta létre. Tulajdonosa az Unione-C Lft., ami Reile Elemér és Scheer Sándor kezében van. Utóbbi férfi korábban a Wallis cégcsoport vezetője volt.

Ez a cég volt a tulajdonosa annak a társaságnak, mely 2007-ben megvásárolta a MÁV egyik, Andrássy úton álló épületét. A szerződést ügyvédként az egyik tulajdonos, Reile Elemér ellenjegyezte. A ház 900 millió forint plusz áfáért került akkor a céghez a MÁV-tól. A vasúttársaság visszabérlési garanciát vállalt, így az akkori lapértesülések szerint néhány év alatt vissza is jött a vételár. Az adás-vétel az elszámoltatási kormánybiztos érdeklődését is felkeltette.

A két komplexum a Sportmax Kft. alapítása óta veszteséges volt. A kezdeti 100 millióról 790 millió forintra nőtt a cég árbevétele 2010-re. A legnagyobb negatív eredményt, 215 millió forintot 2007-ben kellett elkönyvelniük, két éve ez a szám már csak 35 millió volt.