Elhalasztja első koncertjeit a Zöld Pardon

MTI/Index
2012.04.19. 08:47

Elhalasztja a csütörtöki nulladik napi Tankcsapda-koncertet és az első heti programjait a Zöld Pardon (ZP), mert az illetékes önkormányzattal továbbra is jogi értelmezési vitája van - közölte a szórakozóhely vezetősége csütörtök reggel az MTI-vel.

A ZP vezetése azok után döntött így, hogy - az MTI-hez eljuttatott közlemény szerint - szerda délután hosszasan egyeztettek az eljáró önkormányzat jegyzőjével, de egy jogszabály értelmezésében álláspontjaik nem közeledtek. Hozzátették, továbbra is fenntartják azon álláspontjukat, amely szerint az általuk jogszerűen bérelt magánterületen elhelyezett eszközeik és konténereik nem építési engedélykötelesek.

Kifejtették, hogy az eljáró önkormányzat a ZP rendezvénytartáshoz szükséges szakhatósági engedélyeket egy kivétellel megadta, de az utolsó engedély kiadását megakadályozta azzal, hogy konténereik használatbavételét egy szerdán kelt határozatban megtiltotta.

A ZP - mint írták - értetlenül áll a kialakult helyzet előtt, és "nehezen tudják elképzelni", hogy a hasonló körülmények között működő hazai fesztivál- és vásárhelyszínek közül csak a Zöld Pardon nem kaphat engedélyt. A ZP arra kérte lekötött zenekaraikat, törzsközönségüket, rajongóikat és pártolóikat, hogy vegyék tudomásul a döntést, és az elkövetkező egy hétben minden megtesznek azért, hogy a helyzetet tisztázzák.

A csütörtöki Tankcsapda-koncertre SMS-ben elővételben eladott jegyeket visszaváltják, és a költségeket is megtérítik, erről egyeztetést kezdeményeznek a mobilszolgáltatókkal is.

Az eljáró XII. kerületi önkormányzat szerdán közölte az MTI-vel, hogy a ZP ügyében jelenleg három engedélyezési eljárás van folyamatban: az építésigazgatási, a rendezvénytartási és a működési engedély iránti eljárás. A Hegyvidéki Önkormányzat szerdán elutasította a kft. építési engedély iránti kérelmét.

Ezzel egyidejűleg a hatósági engedély és bejelentés nélkül, szabálytalanul végzett építési munkák azonnali leállításáról rendelkeztek, így az épületek használata nem engedélyezett.

A XII. kerületi önkormányzatnak nem volt más választása, mint a Zöld Pardon (ZP) engedélykérelmének elutasítása és a szabálytalan építkezés leállítása - közölte csütörtökön az önkormányzat hivatalos állásfoglalását Váczi János, a kerület fideszes alpolgármestere.

Az alpolgármester meglepődött amiatt, hogy a szórakozóhely csütörtöki közleményében a hegyvidéki önkormányzatot, illetve a jegyzőt próbálta felelőssé tenni a nyitó koncert elmaradása miatt. Váczi szerint kilenc nappal a Tankcsapda-koncert előtt a ZP két cégen keresztül adott be engedélykérelmet, az önkormányzat pedig azonnal, több mint tíz pontban hiánypótlást kért.

Váczi szerint erre az egyik cég visszavonta a kérelmet, a szórakozóhely vezetése pedig azt közölte: meggondolták magukat, ez szerintük mégsem engedélyköteles. Hozzátette: a kerület döntésével kapcsolatos, jogszabályokkal alátámasztott írásos ellenvéleményt a mai napig nem kaptak a Zöld Pardontól.

Az alpolgármester szerint egy hatósági ügyet "nem lehet megdumálni", hiszen objektív, mérhető. "A gyerek rugdoshatja a padot, hibáztathatja a tanárt, de az eredmény ettől nem változik" - írta Váczi János.

A ZP-nek tavaly ősszel kellett elhagynia a több mint tíz éve használt Goldmann György téri területet. A tulajdonosok tavasszal jelentették be, hogy egy híddal arrébb, a Rákóczi hídnál indítják újra a helyet. Érdekes, hogy a forgalmas U-kanyart tavaly még maga a ZP sem tartotta alkalmasnak az új helyszín kialakítására, márciusban azonban váratlanul elkezdték építeni a szórakozóhelyet, honlapjukon pedig előre bejelentették, hogy április 19-től, az új felállású Tankcsapda premierjével kedve nagykoncertekkel várják a közönséget.

A szórakozóhely helyszínválasztása miatt és az általuk tapasztalt építési szabálytalanságok a szomszédos Infopark tulajdonosai tiltakozni kezdtek ugyan, de a ZP még a hétvégén is úgy vélekedett, hogy minden rendben van a beruházásukkal. A szórakozóhely szombati közleményében azt állította, minden szabályos volt az építkezéssel.