Koronavírus adatok

2021. dec. 07.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Ambrus
-3 °C
3 °C

Megkötötte a BKK a BKV-val az új közszolgáltatási szerződést

2012.04.28. 13:34

Miután pénteken aláírta Tarlós István főpolgármester a Kormánnyal kötött hosszú távú megállapodást a tömegközlekedés finanszírozásáról, a Közgyűlés szerdai döntése nyomán megkötötte a főváros és a BKK az összes közlekedési ág irányításáról és finanszírozásáról 15 évre szóló új szerződést. Ez megadta a BKK-nak azt a felhatalmazást, ami alapján péntek este Vitézy Dávid BKK-vezérigazgató és Bolla Tibor BKV-vezérigazgató aláírták a BKK és a BKV közötti új, 8 évre szóló közszolgáltatási szerződést, amelynek értelmében a BKK átveszi a BKV feladatainak többségét.

A Fővárosi Közgyűlés az ehhez szükséges döntést szerdai ülésén hozta meg: 18 igen, 9 nem és 3 tartózkodás mellett fogadták el.

A szerződések megkötésével lezárult a fővárosi közösségi közlekedés intézmény-átalakítási folyamata. A BKK létrehozása 4 milliárd forint éves megtakarítást és több mint 50 milliárd forint új közlekedésfejlesztési uniós forrást hozott Budapest közlekedésének szervezésébe, fejlesztésébe – olvasható a BKK közleményében.

Az új közszolgáltatási szerződésben szigorú bonus/malus és kötbérrendszer szerepel, ami a közlemény szerint a BKV-t a járatkimaradások csökkentésére és a tisztaság, a színvonal javítására anyagilag is ösztönzi. Emellett a BKV mostantól az uniós szabályok szerint tételes költségelszámolásra kötelezett a megrendelő felé, így a társaság gazdálkodása a korábbinál ellenőrzöttebb lesz.

Május 1-től a BKK látja el a következő feladatokat a BKV helyett:

  • közösségi közlekedési szolgáltatásszervezés, a hálózat, járatok, menetrendek meghatározása
  • közszolgáltatási szerződések megkötése BKV-val és versenyeztetett szolgáltatókkal;
  • viteldíj-rendszer fejlesztése, javaslattétel a változtatásra
  • jegy- és bérletértékesítés, ellenőrzés
  • forgalomirányítás, rendkívüli forgalomfelügyelet

Mindez azt is jelenti, hogy a BKV helyett a BKK értékesíti és ellenőrzi a jegyeket és bérleteket május 1-jétől. (A korábban megvett bérletek és jegyek változatlanul érvényesek. A BKV-tól április 30. előtt megvásárolt jegyek 2013. december 31-ig használhatók fel.) Az átállás jelentős szervezési, informatikai feladatokat jelent, átmeneti kellemetlenségek fordulahtnak elő.

A feladatátvétel nyomán közel 1200 ember a BKK-nál folytatja a munkáját, a munkáltatói jogutódlásról a BKK és a BKV pénteken megállapodást kötött az összes érintett szakszervezettel. Az új közlekedésirányítási modellben a BKV végzi továbbra is a járatok és a közlekedési rendszer üzemeltetését, tehát a járművek és az infrastruktúra karbantartásával foglalkozók, a járművezetők és az üzemeltetést megszervező kollégák továbbra is a BKV állományában maradnak.