Év végén kezdik a Ludovika felújítását

2012.05.10. 08:16

A kormány a napokban döntött a Nemzeti Közszolgálat Egyetem és az Orczy parkban létrehozandó Ludovika Campus indításához szükséges 4,7 milliárd forint biztosításáról. Az összesen nettó 24,5 milliárd forintos beruházás 2012 végén kezdődik a Ludovika-épület felújításával, az egyetem 2015-ben költözhet be. A park zöldfelülete a bontások miatt egy hektárral megnövekszik, lesz benne lőtér, lovaspálya, uszoda.

Az egyetem és campus látványterve
Az egyetem és campus látványterve

Az év végén, a Ludovika-épület felújításával kezdődik a Nemzeti Közszolgálati Egyetem helyének kialakítása az Orczy parkban, mondta lapunknak Fürjes Balázs, nagyberuházási kormánybiztos. A kormány a napokban döntött a projekt elindításához szükséges 4,7 milliárd forint biztosításáról, ez egyetem a tervek szerint 2015-ben költözhet a helyére.

Fürjes közölte, a nemrég elkészült tervek szerint egy hektárral megnő a felújított Orczy park zöldfelülete. Ezt úgy sikerül elérni, hogy több régi ipari épületet lebontanak, az egyes beépítést igénylő funkciókat viszont kihelyeztek a park melletti városias beépítéső sávba. A Rendészettudományi kar kiképzőépülete a BRFK jelenlegi, Diószeghy utcai épületébe költözik majd, a rendőrtiszti kollégiumot pedig a mellette fekvő üres állami tulajdonú telken építik fel. Új bejáratot kap a park a Nagyvárad tér felől, és megújul a régi csónakázó tó is.

A jelenlegi állapot
A jelenlegi állapot

Az egyetemi központ és a Ludovika Campus létrehozása a tervek szerint összesen 24,5 milliárd forintba kerül majd. A költség jelentős részét uniós támogatásból és a megüresedett egyetemi ingatlanok (Ménesi úti volt Államigazgatási Főiskola épülete, és a Rendőrtiszti Főiskola jelenlegi épülete) értékesítéséből biztosíthatják.

A tervek szerint idén ősszel már meglesz a Ludovika-épület felújításához szükséges építési engedély, az első kapavágás pedig év végére várható, amikor elkezdik az átépítést. A Ludovika-épület műemléki felújítása a tervek szerint 2013-ban be is fejeződik. 2013 és 2015 között épül meg az új egyetemi épület, és ebben az időszakban készül el több sportpálya, uszoda, valamint a teljes park, a rendőrtiszti kollégium és a kiképzőépület, mondta Fürjes. Az utóbbiak Diószeghy utcába helyezése javítja a közbiztonságot.

Fürjes elmondta, hogy az új egyetemi épületre és a sportlétesítményekre a Magyar Építészkamarával közösen tervpályázatot írnak ki.

A tó megújult környékének látványterve
A tó megújult környékének látványterve

Az Orczy park az építkezés egész ideje alatt nyitva marad (kisebb korlátozásokkal). A park 2015-re telesen körül lesz kerítve, és éjszakára lezárják. Nappal azonban mindenki látogathatja, ugyanúgy mint az új sportpályákat és uszodát. A Közszolgálati Egyetem terv szerint 2015-ben költözik be a területre.

Fürjes hozzátette, hogy a Magyar Természettudományi Múzeum helyiségei a Ludovika-épületben megmaradnak ideiglenesen. A Bárka Színház a tervek szerint a színészgárdát és a programját megtartva Egyetemi Színpaddá alakul át. A színház új díszletraktárt és próbatermet kap a vele szomszédos épületben.

A Ludovika Campus helyszínrajza
A Ludovika Campus helyszínrajza
  • Ludovika főépület: mind homlokzatát, mind a belsejét teljesen felújítják, ide költözik a Központi Hivatal, a Közigazgatás-tudományi kar, Rendészettudományi kar, 22 400 m2
  • NKE (Nemzeti Közszolgálati Egyetem) új oktatási épülete: nagy előadók, konferenciaterem, 19300 m2
  • RTK Taktikai blokk: a Rendészettudományi kar speciális fizikai, pszichikai felkészítő, lőtér, küzdősport terem, 6800 m2
  • RTK kollégium: kollégium, 1300 m2
  • Hallgatói központ: diákönkormányzat, sportöltözők, vizesblokk, kávézó-büfé, 1900 m2
  • Kültéri sportpályák: futópálya, műfüves labdarúgópálya, teniszpálya, multifunkcionális sportpálya, kiképzési akadálypálya, 21200 m2
  • Sportcsarnok, tornacsarnok és uszoda: egyetemi sportolás, lakossági sportolás, sportrendezvények, 11050 m2
  • Park I. és II. ütem: a park, a szobrok, a sétányok felújítása, a tó revitalizációja, tiszti képzéshez dísztér és alakuló tér, történeti kert helyreállítása, 78000 m2
  • MTM: Természettudományi Múzeum