Tarlós közösségellenes magatartásokat bírságolna

2012.05.25. 10:11

Ötvenezer, de akár százötvenezer forintos bírságot is kiszabhatna a fővárosi önkormányzat a tiltott, közösségellenes magatartáson kapottakra, ha a közgyűlés jövő szerdán elfogadja a fővárosi szabálysértési rendeletet.

Az új szabálysértési törvény idén április 15-én lépett hatályba, a felsőbb szintű jogszabály miatt az önkormányzatok kötelesek hatályon kívül helyezni a saját rendeleteikben meghatározott szabálysértési rendelkezéseket, legkésőbb május 31-ig. A jogszabály ugyanakkor lehetőséget ad arra, hogy a helyi képviselő-testületek tiltott, közösségellenes magatartásokat határozzanak meg rendeleteikben, az ezek megszegőit pedig bírságolhatják.

A főváros olyan cselekedeteket sorolna fel közösségellenes magatartásként, amelyek korábban tiltottak voltak, ám most nincsenek szabálysértéként felsorolva az új törvényben.

Ilyen például, ha valaki beszennyezi az utcanévtáblát, vagy jogtalanul helyez ki ilyet. Közösségellenes magatartás lesz, ha valaki nem gonozza az ingatlana előtti területet vagy nem gondoskodik síkosság- és gyommentesítéséről, vagy illegálisan plakátozik.

A helyszínen legfeljebb ötvenezer forintos bírságot a közterületfelügyelők szabhatnak ki, de indulhat közigazgatási eljárás is, ez esetben a bírság, amit a jegyző szab ki, akár százötvenezer forint is lehet.  • Tippek
  • Betét